ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc, a atras atenția că riscurile unui colaps energetic sunt uriașe, întrucât, datorită închiderii termocentralelor, România rămâne fără 1.500 MW pentru perioada sezonului rece, ceea ce ar putea provoca un colaps al sistemului energetic, poitrivit ziarului Național.

”La Termocentrala Mintia, dacă vine înghețul și nu se introduce un arzător de gaz măcar în două-trei cazane, ca să încălzești toată platforma, practic distrugi toate instalațiile, pentru că au apă în ele. Nu poți goli complet conductele și, dacă îngheață, se sparg, se fac sită și nu mai ai ce să faci cu ele. Până acum nu s-a făcut nimic pentru conservarea instalațiilor, nici măcar nu au rotit agregatele mari, turbinele, ventilatoarele de gaz, de aer, așa cum ar trebui. Costul conservării este mai mare decât dacă s-ar funcționa la minim tehnic, ca să nu mai spun că dacă ar funcționa acum, la ce prețuri sunt pe MW, ar fi pe profit. Noi, ca sindicat, am făcut o acțiune în instanță prin care sesizăm că nu se face conservarea termocentralei conform Ordinului ANRE din 2008. Riscăm să pierdem definitiv aceste capacități și să facem ceva de la zero nu se știe cât durează. Construcția Termocentralei de la Iernut a început în 2013 și nici acum nu este gata.

În momentul în care renunți la capacități mari de producție trebuie să notifici Transelectrica, iar aceasta trebuie să găsească înlocuitori și după aceea îți dă undă verde să renunți la capacitățile alea. Noi încă apărem în hârtii cu capacități de 1.200 de MW la Mintia.

Păi la iarnă, când o să fie minus 20 de grade Celsius, Petrobrazi, cu 800 de MW, o să iasă din sistem, pentru că nu poate asigura gazul, că scade presiunea la temperaturi sub minus 15 grade. Și atunci, pe lângă cei 2.600 MW pe care îi importăm, mai punem 800 de MW și avem deja un deficit de 400 MW, pe care nu-l mai poți acoperi. Până la urmă, trebuie să faci scenariul de stres al sistemului, trebuie să fii pregătit pentru ce este mai rău. Transelectrica a publicat un studiu despre adecvanța sistemului și acolo arată regiunile care au minus de putere, în care intră și zona de Vest a țării. Trebuie să încarce foarte mult lacurile de acumulare, ceea ce înseamnă să nu mai producă pe hidro în perioada asta.

Mintia o ții oprită, Gorjul îl ții oprit, la temperaturi scăzute iese gazul din sistem, eolienele nu merg pe ger, fotovoltaicele nu merg și, dacă nu ai nici rezervă în lacuri, o să ai o problemă. Atunci când consumul va crește brusc către 10.000 MW și tu nu vii cu energie, se intră în regim de avarie cu sistemul și se decuplează. Dacă nu reușești să decuplezi tu mai repede consumatorii mari, sistemul se decuplează și atunci apare pana generală de curent. Dacă reușești să-l insularizezi și să pice numai 6 sau 10 județe, ca să nu-ți pice tot, poți să-ți revii în câteva ore. Dacă pică tot este foarte greu, îți ia o zi sau două ca să repornești tot. Culmea este că, dacă va fi pană generală de curent la noi, va afecta și țările cu care suntem cuplați energetic, Ungaria, Serbia, Slovacia și Cehia”, a declarat Cristian Iștoc.