ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a cerut Rusiei să-și retragă forțele militare și stocurile de muniții de pe teritoriul regiunii transnistrene, cu ocazia unei conferințe internaționale dedicate politicii de neutralitate, ce a avut loc la Așhabad, capitala Turkmenistanului.

Timofti a precizat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu a fost și nu este respectat de către Federația Rusă, care își menține trupele militare în regiunea transnistreană, deși la Reuniunea OSCE de la Istanbul, în 1999, s-a angajat să-și retragă de acolo trupele militare și stocurile de muniții.

"Reiterez pe această cale poziția Republicii Moldova cu privire la necesitatea finalizării retragerii stocurilor de muniții și forțelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, pledăm pentru transformarea operațiunii de pacificare din zonă de securitate în una civilă cu mandat internațional.Ca urmare a refuzului Federației Ruse de a-și retrage trupele militare, forțe politice de la Chișinău au sesizat la Curtea Constituțională dispozițiile privind neutralitatea, stipulate în articolul 11 din Legea Supremă. Autorii sesizării arată că dislocarea unor trupe militare străine în regiunea estică a Republicii Moldova aduce atingere statutului de neutralitate, determină nerealizarea de facto a acestei prevederi constituționale, și de aceea această prevedere trebuie lovită de nulitate juridică, atât timp cât trupe militare străine se află pe teritoriul țării noastre”, a declarat Timofti pentru Unimedia.