ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13.01/ 11:50 Președintele polonez în exercițiu,conservatorul Andrzej Duda, a obținut al doilea mandat, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale - cu 51,2% din voturIle exprimate -, după numărarea a 99,97% din buletinele de vot, o victorie cu un scor strâns, care ar urma să permită Partidului Lege și Justiție (PiS, conservatori) să-și continue programul conservator, relatează Reuters.
 
Președintele Comisiei Electorale a anunțat, într-o conferință de presă, că numărarea restului voturilor nu schimbă rezultatul scrutinului.

Primarul Varșoviei Rafal Trzaskowski, candidatul Platformei Civice (PO), principala formațiune de opoziție, a obținut 48,8% din voturile exprimate în turul doi al alegerilor.
 
Rezultatele oficiale finale ale votului sunt așteptate să fie anunțate în cursul zilei.

Prezența la urne a fost de 68,12 la sută, potrivit Comisiei Electorale Naționale.
 
Conservatorii PiS din Polonia au câștigat în toamnă și alegerile parlamentare, pentru al doilea mandat consecutiv, reușind să-și păstreze puterea.
 
Știrea inițială

Președintele în exercițiu al Poloniei, Andrzej Duda, are un ușor avantaj față de contracandidatul său, Rafal Trzaskowski, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat duminică, indică un sondaj realizat la urne de institutul Ipsos, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit sondajului, Andrzej Duda, aliat al partidului conservator „Lege și Justiție” (PiS, aflat la guvernare), a întrunit 50,4% din voturi.

Primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formațiuni politice de opoziție, Platforma Civică, de centru, a fost votat de 49,6% dintre alegători.

Sondajul are o marjă de eroare de +/- 2% pentru fiecare candidat.

Rezultatele preliminare vor fi anunțate în cursul zilei de luni.