ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, în Comisia Juridică din Senat se va dezbate proiectul din lege inițiat de Călin Popescu Tăriceanu prin care președintele României și ministrul Justiției nu mai sunt implicați în numirile de la vârful justiției, transmite b1.ro

Prin propunerea de proiect de lege făcută de Călin Popescu Tăriceanu, numirile șefilor de Parchete și conducereii Curții Supreme vor fi făcute de către Consiliul Superior al Magistraturii „dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura dată".

Revocarea șefilor de parchete se va face tot de către CSM prin sesizare din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general.
 
În prezent, legea stipulează că numirile sunt făcute de președintele României la propunerea ministrului Justiției și cu avizul consultativ al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege depus de Tăriceanu prin care-l exclude pe președintele României din procedura de numire a mai multor funcții-cheie din Justiție.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților, iar Senatul va da în zilele următoare votul final privind adoptarea măsurilor propuse de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.