ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reafirmat marți la Mulhouse (în nordul țării) determinarea Republicii de a lupta împotriva „separatismului islamist” și a „discriminărilor”, anunțând măsuri concrete în această chestiune delicată din punct de vedere politic, pe fondul apropierii alegerilor municpale, informează Letemps.ch .

„Islamul politic” nu-și are locul în Franța, a declarat marți președintele Emmanuel Macron în orașul alsacian Mulhouse. De cum a sosit la Bourtzwiller, un cartier sensibil al sub-prefecturii departamentului Haut-Rhin, președintele republicii a ținut să precizeze că această luptă contra „separatismului islamist” nu este îndreptată împotriva musulmanilor.

Pe parscursul unei băi de mulțime care a durat o oră, Macron a fost interpelat de tineri care i-au transmis că regretă „stigmatizarea” legată de această dezbatere.

„Nu trebuie să stigmatizăm pe nimeni, suntem cu toții franțuzoaice și francezi, însă nici nu trebuie să-i lăsăm pe unii oameni să părăsească Republica spunând că aceasta nu-și mai îndeplinește promisiunile”, a răspuns președintele. 

Această deplasare în teren este prima dintr-un șir care se va întinde până după alegerile municipale, programate pentru 15 și 22 martie. Pe parcursul acestor deplasări, liderul francez va da detalii asupra strategiei guvernamentale împotriva radicalizării și a „Islamului politic”.
 
„Islamul traversează o criză, cu radicalizarea anumitor persoane și mișcări foarte dure care se îndreaptă către Islamul politic. Afirm doar faptul că, la noi, Islamul politic nu își are locul”, a declarat președintele francez, în prezența mai multor membri ai Guvernului, printre care Christophe Castaner (Afaceri Interne), Julien Denormandie (Oraș și locuințe), Gabriel Attal (Tineret) și Roxana Maracineanu (Sporturi).

În acest context, Republica „trebuie să-și țină promisiunile”, a adăugat Emmanuel Macron. „Trebuie să luptăm împotriva separatismului deoarece, atunci când Republica nu-și ține promisiunile, alții încearcă să o înlocuiască”. În același timp, „trebuie să luptăm împotriva discriminărilor, să aplicăm peste tot principiul meritocrației”.

Macron a luat astfel apărarea părții practice a strategiei sale, bazate pe două direcții: cea coercitivă, privind finanțarea din străinătate a lăcașurilor de cult sau școlarizarea copiilor în unități din afara sistemului public; cea pozitivă, care vizează „recucerirea republicană a cartierelor care au nevoie de acest lucru”, prin servicii publice mai prezente și mai eficiente și prin rețeaua asociativă.

Cu o populație de peste 15.000 de locuitori, cartierul Bourtzwiller a fost ales pentru vizita președintelui deoarece are „adevărate dificultăți”, printre care Emmanuel Macron a enumerat abandonul școlar, influențele din exterior, prezența „asociațiilor care luptă pentru ieșirea din cadrul Republicii” ș.a.