ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vendinginside.ro a prezentat eforturile pe care patronii din industria de Vending le fac pentru a-și ține afacerile pe linia de plutire, în contextul crizei provocate de pandemie, dar și presiunile la care sunt supuși din partea primăriilor pentru a evacua de pe spațiul public automatele.

Jurnaliștii de la Revista Coffee&Vending Inside Media au prezentat câteva astfel de cazuri din Timișoara, oraș care se pregătește să devină Capitala Europeană a Culturii.

 AquaStrop, brand-ul firmei L.M.SERVICE CO recunoscută pe plan mondial pentru Marca de Utilitate înregistrată UE pentru comerțul de apă la automate și care operează peste 40 de automate într-o rețea model premiată atât în Timișoara cât și național și internațional, este „uimit că în România, după atâția ani și atâtea investiții, instituțiile publice nu au o politică economică coerentă pe care firmele să se poată baza (…) A primi o adresă prin care, dacă peste 7 zile nu ridicăm toate automatele, suntem amenințați cu pedepse, este ceva de neimaginat. Păi oamenii care au scris asta, s-au gândit că noi avem furnizori, avem de anunțat debranșări de la rețeaua de apă, avem de dat oameni afară cu preaviz, credite de achitat, firmă de închis? Cine va suporta pagubele – pregătim cu casa noastră de avocatură o acțiune în acest sens. În Italia la CONFIDA (Asociația Italiană de Vending, n.n.) dacă le spun că închid automatele de apă acum când vine căldura și toți tinerii care fac mișcare – că sălile de sport sunt închise aici – nu o să aibă de unde bea apă în aer liber. Nici asta nu e rezolvat – orașul nu are destule fântâni publice, sunt foraje vechi, nu e calitate la apă. Dacă schimbi, nu vii cu soluții? ”

JOIANA Timișoara este pionierul automatelor de lapte din România, model de siguranță alimentară și trasabilitate, elaborând împreună strânsă colaborare cu ANSVSA și DSV Timiș cadrul legal de operare a acestui domeniu inedit de vending. Funcționează de peste 12 ani fără reclamații, fiind premiați cu Locul 1 în Topul Național al Firmelor. Au susținut anual acțiuni civice și educaționale în colaborare cu autoritățile publice locale, cum ar fi vizitarea organizată a fermelor cu unitățile școlare în timpul săptămânii „Școala altfel”. Franciza națională cu lapte crud, inventarea și producerea la Timișoara a celui mai modern automat de lapte pe plan mondial în hala de producție a cărei construcție este în curs sunt doar câteva din realizările pe care le bifează, fără niciun ajutor european sau din partea Statului.

Adrian Mabda, manager JOIANA: „Nu înțeleg de ce în cele mai grele momente pentru populație, Primăria mă obligă practic pe mine ca om, să explic la automat sau la telefon la mii de familii din Timișoara de ce nu vor avea lapte duminică pentru pireu, sau de ce le fac mofturi copiii obișnuiți cu gustul de la laptele nostru de la fermă. Nu vor să bea de la cutie. Ce să le zic? Nu am ce să le zic. Și așa vedeți ce vremuri trăim, oamenilor le este greu. O să discut cu colegii și vom afișa probabil pe automatele respective banner cu scuze clienților. Cu fermele va fi mai greu, sunt oameni mai simpli, vaca trebuie mulsă. Majoritatea fermierilor noștri din franciză suntem membri în Federerație pe partea cu animalele. Ultima oară când a scăzut prețul la procesatori din cauza importurilor din Ungaria și nu au mai avut cum stoca laptele, au mers de-au blocat vama.”

Societatea COMAGRA cu fermă de găini ouătoare în comuna Beregsău din jud. Timiș a fondat și operează prima rețea de automate de ouă (mașini de vending specializate) din lume. Sub brandul OUL BĂNĂȚEAN furnizează zilnic zeci de mii de ouă direct către populație, în cele mai moderne și sigure condiții de siguranță alimentară, calitatea din producție proprie fiind maximă pentru acest produs alimentar de bază atât de dorit înainte de Paști.

Agenții economici declară că au funcționat ani de zile perfect legal, cu chiria și taxele de locații plătite și având un ancadrament vizual impecabil, unitar pentru fiecare rețea de automate în parte, avizat de biroul Arhitectului Șef și cu respectarea aliniamentelor indicate la fața locului de reprezentanții Primăriei.

Pe de altă parte, mulți operatori de vending din țară cu automatele pe domeniul privat au fost abuziv amendați, pe diverse motive invocate în aceeași perioadă, spre exemplu solicitarea de autorizații de construire similare imobilelor cu fundații, pentru simple mașini de vending.

PRIV va depune în acest sens o sesizare la Asociația Europeană de Vending (EVA) la care este afiliat. Pe plan european, vending-ul este oficial recunoscut de peste un an asupra avantajelor majore pe care le oferă în pandemii în special în sprijinul guvernelor care sunt constrânse să reducă programul de funcționare al magazinelor/FCMG, datorită celor două atuuri majore consacrate pe plan mondial (one-man supply și client-by-client delivery), concluzionează vendingiside.ro.