ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au negat acuzațiile Rusiei că Washingtonul ar opera laboratoare de arme chimice în Ucraina, numindu-le „absurde” și avertizând că Moscova ar putea încerca să folosească armament chimic sau biologic în timpul ofensivei din țara vecină, scrie Al Jazeera, citată de R3media.

Dezmințirea vine la câteva ore după ce Moscova și-a înnoit acuzațiile conform cărora Washingtonul lucrează cu Kievul pentru a dezvolta arme chimice în apropierea graniței ruso-ucrainene.

Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a calificat afirmația rusă drept „absurdă” într-o serie de postări pe Twitter și a spus că Moscova „are un istoric lung și bine documentat în utilizarea armelor chimice”.

Acestea au inclus „tentativele de asasinare și otrăvire” a dușmanilor politici ai președintelui rus Vladimir Putin, precum liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a pretins ea.

În replică la acuzațiile Rusiei, speaker-ul lui Biden a adăugat: „Ar trebui să fim cu toții atenți ca Rusia să nu folosească eventual arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operațiune cu steag fals folosindu-le”. Adică să le folosească rușii dând impresia că au fost plasate acolo de americani.

Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul au denunțat, la rândul lor, pretențiile Rusiei.

Într-o declarație, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a acuzat Rusia că „a inventat pretexte false în încercarea de a-și justifica propriile acțiuni îngrozitoare în Ucraina” și a spus că Washingtonul „îndeplinește pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind armele chimice și Convenția privind armele biologice și nu dezvoltă și nu deține astfel de arme nicăieri” în lume.John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a numit acuzațiile rusești „absurde”, „rizibile” și „prostești”.

„Nu este nimic în asta. Este propaganda rusească clasică”, a declarat el în fața reporterilor.

China susține că 26 de laboratoare din Ucraina sunt sub control american

Între timp, Ministerul chinez de Externe a declarat marți că „SUA au 336 de laboratoare în 30 de țări sub controlul său, inclusiv 26 doar în Ucraina”. De asemenea, ministerul chinez a cerut SUA să „dea un raport complet asupra activităților sale militare biologice în țară și în străinătate și să se supună verificării multilaterale”.
 
China ar trebui să știe cel mai bine cum stă treaba cu laboratoarele biologice finanțate de americani, având în vedere informațiile privind adevărata origine a Covid-19. Însă, cu privire la acest subiect, Beijingul nu poate decât să repete incredibila teorie a saltului natural, accidental, de la liliac la om.

Pe de altă parte, Ucraina a declarat anterior că, la fel ca multe alte țări, are laboratoare de sănătate publică care cercetează cum să atenueze amenințările bolilor periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii.

Aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.), în timp ce Programul de Reducere a Amenințărilor Biologice al Pentagonului a lucrat și cu guvernul ucrainean pentru a asigura securitatea agenților patogeni și a toxinelor stocate în laboratoare.

Un fost oficial american, care este familiarizat cu cooperarea dintre Kiev și Washington, a declarat miercuri agenției de presă Reuters că SUA au ajutat la transformarea mai multor laboratoare ucrainene care au fost implicate în programul de arme biologice al fostei Uniuni Sovietice în instituții de sănătate publică.

Separat, marți, Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, a declarat la o audiere în Congres  că Ucraina are facilități de cercetare biologică și că este „destul de îngrijorată că trupele ruse ar putea încerca să obțină controlul asupra acelor laboratoare”.

„Așa că lucrăm cu ucrainenii la modul în care pot preveni ca oricare dintre aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse”, a adăugat ea.