ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul negocierilor ruso-ucrainene de la Istanbul, regimul de la Kiev a cerut garanții de securitate care spulberă perspectivele unei rezolvări pașnice a conflictului.

Printre aceste garanții, se numără și promisiunea ca Ucraina să primească asistență militară în cazul unui eventual conflict viitor din partea „principalelor armate ale lumii”. Inclusiv asistență cu arme nucleare.

Această promisiune ar urma să fie făcută în schimbul statutului de neutralitate al Ucrainei, cerut de Rusia.

Mihailo Podoliuak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat citat de Fox News:

„Garanțiile Tratatului de Securitate presupun în mod esențial, nu în teorie ci în practică, obținerea unui instrument eficient pentru protejarea teritoriului și suveranității noastre.”

Oficialul de la Kiev a adăugat:

„Țările garante devin, ca să spunem așa, principalele armate din lume, inclusiv cele cu componente nucleare, care își asumă obligații juridice specifice – intervenția în orice conflict pe teritoriul Ucrainei, livrarea imediată de arme.”

Ucraina a propus să rămână neutră din punct de vedere militar, dar a solicitat și „intrarea OBLIGATORIE (s.n.) pe piața unică a UE ca membru cu drepturi depline”.

Solicitările Ucrainei au apărut pe fondul negocierilor de pace din Turcia, mediate de președintele Erdogan, și care, potrivit observatorilor, ar fi făcut progrese pentru o rezolvare pașnică a conflictului.

Wall Street a scris că Vladimir Putin ar fi acceptat să se întâlnească cu Volodimir Zelenski pentru a tratatul de pace, atunci când negocierile se vor încheia.

Însă perpectivele nu par nici pe departe atât de optimiste.

Rebekah Koffler, fost agent al DIA, serviciul de informații al armatei americane, a declarat pentru Fox News:

„Este o prăpastie enormă între pozițiile celor două țări. Ceea ce dorește Ucraina nu este acceptabil pentru Rusia.”

Koffler a explicat că garanțiile de securitate cerute de Ucraina „înseamnă practic aderarea la NATO”, ceea ce face ca perspectivele încheierii unui acord să devină „irealizabile”.

„Rușii nu vor accepta asta, deoarece scopul conflictului este de a împiedica Ucraina să devină membră NATO.”

Fostul agent de informații a conchis că apartenența Ucrainei la NATO este văzută de Rusia ca o „amenințare existențială”.

Pe de altă parte, în timp ce Rusia a anunțat că își limitează operațiunile militare în Ucraina, inclusiv în regiunea capitalei Kiev, forțele ucrainene au atacat cu mortiere un sat de pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, iar patru persoane ar fi fost rănite.