România importă electricitate la capacitate maximă pe linia de interconexiune cu Ungaria, iar prețul energiei electrice pe piața spot a atins din nou maximul istoric de 750 de MW, care fusese înregistrat și săptămâna trecută, potrivit datelor OPCOM și Transelectrica analizate de Agerpres.

Astfel, marți, între orele 6:00 și 21:00, România importă energie din Ungaria la întreaga capacitate disponibilă a liniei de interconectare, și anume 656 MW, arată datele oferite de OPCOM.

Energia cu livrare marți are prețul de 750 de lei (158 de euro) pe MWh în intervalul orar 19:00-20:00. Spre comparație, la acea oră, prețurile în celelalte țări din regiune sunt la jumătate: 81 de euro în Ungaria și Slovacia și 65 de euro în Cehia.

Acest nivel de 750 de lei a mai fost înregistrat săptămâna trecută, miercuri, iar precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, în februarie 2017, în timpul unei perioade extrem de geroase.

Importurile de energie din această perioadă sunt și ele la cote ridicate. Spre exemplu, marți, la ora 10:40, consumul țării era de 7.424 MW, producția - de 5.923 MW, iar diferența de 1.501 MW era adusă de peste graniță.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews