Prețul petrolului WTI a coborât sub 70 de dolari pe baril. Euro și lira sterlină se depreciază puternic: Ceea ce a început ca o criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-o criză europeană

Prețul petrolului brut a continuat să scadă astăzi, barilul de WTI tranzacționându-se la cel mai mic preț din decembrie 2021, din cauza îngrijorărilor legate de potențialul impact al dificultăților pe care le-ar putea avea Credit Suisse în urma prăbușirii SVB, potrivit PlataformaMedia.
La ora 13:30- ora României- petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a scăzut cu 1,43%, tranzacționându-se la 76,34 dolari, la cel mai scăzut nivel din acest an. Corespondentul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aprilie, a scăzut cu 1,53%, la 70,24 dolari, la scurt timp după ce a atins 69,76 dolari, minimul ultimelor 15 luni.
Prețurile celor două repere globale au scăzut cu peste 8% într-o săptămână. Repercusiunile falimentului băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) continuă să „afecteze piețele financiare și piața petrolului", spun analiștii de la Energi Danmark citați de AFP, punând presiune asupra investitorilor pentru a favoriza refugii sigure.
„Piața se teme de o recesiune, iar scăderea cererii împinge prețurile în jos", spun ei. Astăzi, îngrijorările legate de situația dificilă a băncilor s-au cristalizat în jurul Credit Suisse, aflată în dificultate, în condițiile în care cel mai mare acționar, Saudi National Bank, a exclus orice majorare de capital în banca aflată în dificultate.
„Veștile din această dimineață despre Credit Suisse provoacă toate daunele pe piețele valutare, iar acțiunile băncilor europene încasează o nouă lovitură astăzi", a declarat Simon Harvey, Directorul FX Analysis la Monex.
„Vânzarea acestor acțiuni nu face decât să sporească din nou îngrijorările legate de stabilitatea financiară, ceea ce are un efect în lanț pe piețele europene de obligațiuni guvernamentale și swap-uri, pe măsură ce perspectiva unei atitudini mai restrictive a Băncii Centrale Europene revine în centrul atenției", a spus el.
Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 21%, luând o mare parte din sistemul bancar cu el. Indicele Stoxx 600 din Europa a scăzut cu peste 2%, indicele băncilor scăzând cu până la 6%. În același timp, contractele Dow Jones au scăzut cu 534 de puncte sau 1,6%, cele ale S&P 500 cu 1,8%, iar Nasdaq cu 1,6%.
Euro a scăzut cu 1,2%, până la 1,0605 dolari, lira sterlină a scăzut cu 0,8%, la 1,2065 dolari, iar francul elvețian s-a depreciat cu 1,2%, la 0,9251 dolari pe dolar, notează Reuters. Dolarul, monedă de refugiu, a crescut puternic, indicele USD care măsoară moneda americană în raport cu șase monede similare urcând cu 0,9%, la 104,65.
„Ceea ce a început ca o criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-o criză europeană", a declarat pentru AFP Chris Beauchamp, analist la IG.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Coșmarul de 15 minute – Te culci Om și te trezești, Doamne ferește, Gândac!

Mărturisirea lui Zelenski care pune Războiul din Ucraina sub Semnul Întrebării

Exclusiv EVZ. Ion Cristoiu o deconspiră pe influențărița cîțistă Ana Morodan, reținută pentru droguri și alcool la volan: ”Se confirma mașinăria infernală pusă la cale de servicii”

Când or să cadă avioanele din cauza vaccinării piloților cine o să plătească? Comandantul aeronavei aterizate de urgență pe Otopeni și-a pierdut cunoștința în timpul zborului. Dacă secundul era la toaletă azi aveam 184 de morți plus personalul TAROM

Ucraina zdrobește România: Intră cu Bîstroe în rețeaua transeuropeană de transport pentru Dunăre - Marea Neagră

Elena Radu: Vor să înstrăineze peste 240 de regii și peste 1.000 de întreprinderi cu capital de stat, între care Nuclearelectrica, CEC Bank, Salrom, Hidroelectrica, Romgaz, Romsilva, Portul Constanța. PETIȚIE CONTRA JEFUIRII ROMÂNIEI
Recomandările noastre

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: „Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

1 aprilie 1941, una dintre cele mai negre zile din istoria poporului român. 82 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. MĂRTURII de la fața locului și VIDEO cu supraviețuitorul Petru Huțanu
Secțiuni: Economie Externe Prima pagină Știri
Persoane: Chris Beauchamp Simon Harvey
Locații: SUA Uniunea Europeană
Subiecte: Faliment
Organizații: Banca Credit Suisse Silicon Valley
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)