ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețul petrolului brut a continuat să scadă astăzi, barilul de WTI tranzacționându-se la cel mai mic preț din decembrie 2021, din cauza îngrijorărilor legate de potențialul impact al dificultăților pe care le-ar putea avea Credit Suisse în urma prăbușirii SVB, potrivit PlataformaMedia. 

La ora 13:30- ora României- petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a scăzut cu 1,43%, tranzacționându-se la 76,34 dolari, la cel mai scăzut nivel din acest an. Corespondentul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aprilie, a scăzut cu 1,53%, la 70,24 dolari, la scurt timp după ce a atins 69,76 dolari, minimul ultimelor 15 luni.

Prețurile celor două repere globale au scăzut cu peste 8% într-o săptămână. Repercusiunile falimentului băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) continuă să „afecteze piețele financiare și piața petrolului", spun analiștii de la Energi Danmark citați de AFP, punând presiune asupra investitorilor pentru a favoriza refugii sigure.

„Piața se teme de o recesiune, iar scăderea cererii împinge prețurile în jos", spun ei. Astăzi, îngrijorările legate de situația dificilă a băncilor s-au cristalizat în jurul Credit Suisse, aflată în dificultate, în condițiile în care cel mai mare acționar, Saudi National Bank, a exclus orice majorare de capital în banca aflată în dificultate.
 
 „Veștile din această dimineață despre Credit Suisse provoacă toate daunele pe piețele valutare, iar acțiunile băncilor europene încasează o nouă lovitură astăzi", a declarat Simon Harvey, Directorul FX Analysis la Monex.

„Vânzarea acestor acțiuni nu face decât să sporească din nou îngrijorările legate de stabilitatea financiară, ceea ce are un efect în lanț pe piețele europene de obligațiuni guvernamentale și swap-uri, pe măsură ce perspectiva unei atitudini mai restrictive a Băncii Centrale Europene revine în centrul atenției", a spus el.

 Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 21%, luând o mare parte din sistemul bancar cu el. Indicele Stoxx 600 din Europa a scăzut cu peste 2%, indicele băncilor scăzând cu până la 6%. În același timp, contractele Dow Jones au scăzut cu 534 de puncte sau 1,6%, cele ale S&P 500 cu 1,8%, iar Nasdaq cu 1,6%.
 
Euro a scăzut cu 1,2%, până la 1,0605 dolari, lira sterlină a scăzut cu 0,8%, la 1,2065 dolari, iar francul elvețian s-a depreciat cu 1,2%, la 0,9251 dolari pe dolar, notează Reuters. Dolarul, monedă de refugiu, a crescut puternic, indicele USD care măsoară moneda americană în raport cu șase monede similare urcând cu 0,9%, la 104,65.

„Ceea ce a început ca o criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-o criză europeană", a declarat pentru AFP Chris Beauchamp, analist la IG.