ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ode închinate victoriei președintelui Iohannis, acuzații și demonizări la adresa contracandidatei lui și a PSD. Cotidianul ne prezintă cu ce se mai ocupă jurnaliștii #rezist precum Mirel Bran, Paul Cozighian, Kit Gillet, în osanalele închinate, în ziare din Franța ca Le Monde sau Le Figaro, realegerii președintelui Iohannis.

„Clica ex-comuniștilor, a suveraniștilor cu camuflaj de stânga, a autocraților și corupților a suferit o înfrângere istorică în România în fața lui Klaus Iohannis, un administrator de nădejede, respectat de liderii străini, și în fața Laurei Codruța Kovesi, super-procurorul anticorupție, eroina societății civile, devenită acum super-șefa anticorupției din UE. Aceasta este relatarea publicațiilor străine despre alegerile prezidențiale din România, plină de osanale închinate președintelui și fostei șefe DNA, plină de acuze și chiar invective la adresa stângii din România. Un basm jurnalistic în tușe groase despre lupta dintre bine și rău, pentru o cât mai facilă înțelegere de către cititorul occidental”, scrie Cotidianul.
”Înfrângere istorică a stângii la alegerile prezidențiale”, scrie Le Monde, publicația care își informează cititorii că PSD a condus ”aproape continuu după revoluția 1989”. ”Niciodata un candiat PSD nu a obținut un rezultat atât de slab la prezidențiale”.

„Articolul din Le Monde este semnat de Mirel Bran (despre care cotidianul a scris aici și aici), soțul Tatianei Niculescu-Bran, numită de Klaus Iohannis consilieră la Cotroceni, în 2014. ”Acest rezultat marchează eșecul strategiei stângii, care a încercat în acești ani să seducă electoratul rural cu sporirea ajutoarelor sociale și cu un discurs suveranist, întorcând spatele orientării proeuropene țării și celor peste trei milioane de români plecați să-și caute de muncă în Europa de Vest. În paralel, PSD a recurs la mai multe reforme în justiție, oficial pentru limitarea abuzurilor procurorilor, însă destinate în realitate fostului șef al PSD, Liviu Dragnea”.

Tot în Franța, Paul Cozighian relatează pentru Le Figaro despre victoria lui Klaus Iohannis, care ”a reușit să-și mențină țara pe linia de plutire, în ciuda unei coabitări dificile”. Paul Cozighian este jurnalistul care l-a intervievat pe Ion Iliescu în decembrie 2018, interviu ce a dus apoi la un scandal legat de presupusele critici aduse de fostul președinte lui Liviu Dragnea. Cozighian este cel care a reușit să înregistreze primele imagini ale Revoluției, la București, imagini care ulterior au fost preluate de numeroase televiziuni. Întrebat de jurnalistul Adrian Ursu cum a ajuns în sediul Comitetului Central cu o cameră de filmat, student fiind, Paul Cozighian a spus: „Am ajuns purtat pe brațe de revoluționari”. ”Gurile rele spun că Paul Cozighian a fost exfiltrat apoi la Paris, luând și casetele filmate atunci, cu ajutorul fiicei ambasadorului Franței la București. Se știe cine frecventa, pe vremea lui Ceaușescu, ambasadele străine…”, a scris Eugen Mihaiescu pentru Cotidianul. Paul Cozighian pare a fi, mai presus decât un jurnalist independent, un activist al mișcării Rezist, dacă e să judecăm fotografiile și postările sale de Facebook”.

Cotidianul subliniază că agențiile AFP și DPA introduc o teza nouă, aceea că Iohannis va fi o contragreutate pentru guvernările eurosceptice din Ungaria și Polonia. ”Iohannis este văzut în Europa de Est ca o contragreutate pentru premierul antieuropean al Ungariei, Viktor Orban, și pentru partidul naționalist de dreapta Lege și Justiție, din Polonia. El și-a axat campania pe apărarea statului de drept și a numit-o pe Dăncila o amenințare la adresa democrației”. În rest, AFP și DPA continuă cu aceeași marotă întâlnită la toate publicațiile europene și americane: ”Luni de zile au avut loc proteste împotriva reformei justiției, criticată de Comisia Europeana, reformă care, potrivit criticilor urmărea să ofere impunitate politicienilor acuzați de corupție”.

De asemenea, italienii vorbesc despre victoria lui Iohannis aducând-o în prim-plan și pe Koveși. Un articol semnat în La Repubblica de Andrea Tarquini, care a relatat multă vreme de la Budapesta, criticând dur regimul Viktor Orban,  scrie că „Laura Codruța Kovesi este super-judecătorul anticorupție, eroina societății civile, forțată de PSD să părăsească DNA și condamnată în mod absurd, într-un proces rușinos, pe niște acuzații de corupție fabricate. Kovesi a fost aleasă, după alegerile europene, primul super-șef al anticorupției din UE”.

Articolul integral poate fi citit AICI.