ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții românilor din Timoc rămân ținta prigoanei pe care au instituit-o autoritățile sârbe. Ultimul pe listă, Dușan Pârvulovici, director al Oficiului pentru Drepturile Omului din Negotin, unul dintre cei mai vocali lideri ai românilor din Timoc.

Potrivit Romanian Global News, Dușan Pârvulovici este târât într-un proces politic, dorindu-se discreditarea și eliminarea lui.
 
Pe baza unei plângeri anonime, Pârvulovici e acuzat pentru modul în care și-a desfășurat activitatea când Consiliul Național al minorității vlahe/române din Timoc era condus de către organizațiile românilor/vlahilor din zonă și când același Consiliu a adoptat hotărârea că limba oficială a românilor/vlahilor din Timoc este limba română literară. Ulterior, prin fraudă și presiuni, autoritățile sârbe au preluat controlul asupa Consiliului, prima măsură fiind anularea hotărârii privind limba română.

Deși toate mărturiile martorilor de la proces demostrează nevinovăția lui Pârvulovici și falsitatea acuzațiilor, procuratura  continuă hărțuirea liderului român, scrie rgnpress.ro. Potrivit sursei citate, o delegatie a Grupului de intelectuali români din Timoc a făcut mai multe demersuri pentru a fi primiți de premierul Alexander Vucici, care, la întâlnirea cu Victor Ponta de la BOR afirma că ușa sa este deschisă oricând românilor din Timoc.
 
Cel mai cunoscut caz al prigoanei pe la care se dadau autoritățile sârbe este cel al preotului Boian Alexandrovici. Părintele este considerat un erou pentru lupta pe care a dus-o ani la rând cu autoritățile sârbe, care s-au opus cu obstinație ridicării  unei biserici românești în Valea Timocului, unde locuiesc circa 200 mii de români. Biserica Ortodoxă Sârbă s-a opus oficierii în limba română a liturghiei în satele de vlahi, așa cum îi numește Belgradul pe români, însă părintele Boian nu a renunțat nicio clipă, ridicând până astăzi șase biserici. 

Articolul integral poate fi citit AICI.

.