ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15:00 Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru ActiveNews că afirmațiile sale nu au fost discriminatorii și nu a emis judecăți de valoare „cu privire la o particularitate evidentă  cercetată și descrisă de către erudiți sociologi” .
 
„Afirmațiile mele nu au fost în nici un fel discriminatorii. Ele au (avut) ca fundament viziunea creștină asupra educației copiilor și adolescenților și au făcut referire exclusiv la presupusa utilitate a introducerii în curricula școlară a educației sexuale (intensive) și la argumentarea necesității acesteia. 

Eu nu am emis judecăți de valoare cu privire la o particularitate evidentă  cercetată și descrisă de către erudiți sociologi (e.g. MĂLINA VOICU și RALUCA POPESCU, NAŞTEREA ŞI CĂSĂTORIA LA POPULAŢIA DE ROMI, CALITATEA VIEŢII, XVII, nr. 3–4, 2006, p. 253–27  sau SARCINA ŞI CĂSĂTORIA TIMPURIE ÎN CAZUL TINERELOR ROMA ), ci afirmațiile mele au încercat să demonteze argumentația șubredă conform căreia predarea (intensivă și ideologică) a educației sexuale ar fi necesară pentru evitarea cazurilor de graviditate în rândul adolescentelor. Logica și bunul-simț ne dau mărturie că o pură realitate statistică nu poate fi niciodată interpretată ca peiorativă.

O eventuală educație sexuală predată în școli la toate ciclurile de învățământ nu poate fi deloc o garanție a evitării sau măcar a diminuării numărului de cazuri privind adolescentele gravide, întrucât, tot statistic, se știe că cele care ajung în asemenea situații sunt în cea mai mare parte persoane care nu frecventează școala sau care se confruntă în plan personal cu o situație socială fragilizată de diverși factori morali și sociologici asupra cărora atât Biserica, cât și Statul trebuie să se aplece cu urgent interes și compasiune.

Având în vedere că graviditatea în rândul minorelor apare mai frecvent în anumite spații sociale bine definite sau în rândul etniei rrome din țara noastră (ale cărei tradiții și cutume legate de căsătorie au fost uneori recunoscute ca problematice de chiar reprezentanții săi), nu consider că aș fi fost ireverențios la adresa cuiva sau că aș discriminat pe cineva.

Consider că nu orice referire în discursul public la un grup social, etnic sau de orice altă natură constituie un act de discriminare. 
În mod subînțeles, dacă există persoane a căror sensibilitate ar fi putut fi lezată de modestele și total bine intenționatele mele observații, ele beneficiază deplin de scuzele pe care le așteaptă”, a fost reacția domnului Vasile Bănescu, oferită în exclusivitate cititorilor ActiveNews.ro.
 
Știrea inițială


Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost reclamat, luni, de două  organizații non-guvernamentale la Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării, după ce acesta a făcut declarații cu privire la minorele care devin mame.

Astfel, organizațiile E-Romnja și Centrul Filia au depus, luni, o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire „declarațiile discriminatorii ale domnului Vasile Bănescu, Purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, la adresa fetelor rome și fetelor aparținând diferitelor categorii defavorizate”, anunță Centrul Filia pe pagina oficială de Facebook.

După cum ActiveNews a informat săptămâna trecută, Vasile Bănescu a afirmat că absența educației sexuale în școală nu este motivul pentru care tinerele fete ramân însărcinate la o vârsta fragedă, ci alți factori sociologici.

 „S-a spus că este necesară o intensă și coerentă educație sexuală în școlile românești, din cauza existenței unui așa-zis fenomen: graviditatea și nașterile în rândul adolescentelor din România. În primul rând, nu este vorba de un fenomen, e vorba de cazuri punctuale, probabil numeroase, care însă nu au în spate o cauză legată de absența educației sexuale în școală. E un sofism foarte ieftin să spui că o fată de etnie rromă sau o fată abuzată sexual sau o fată care a abandonat școala, care trăiește fără părinții ei, plecați în străinătate, și care bineînțeles că intră într-o derivă morală, au ajuns în situația nefericită de a fi gravide din cauza lipsei de educație sexuală. Toate aceste cazuri care se invocă au în spate, de fapt, motive sociologice: abandon școlar, plecarea părinților în străinătate, lipsa de acces la informare virtuală, deci pe internet, în mediul rural, și nu în ultimul rând, apartenența la o anumită etnie unde, după cum știm, viața sexuală se începe mult mai devreme" a afirmat Vasile Bănescu la conferința organizată ieri de Coaliția pentru Familie, „Referendumul pentru Căsătorie din România: Perspective Naționale și Internaționale”