ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima ediție completă a romanului „Ora 25" de C. Virgil Gheorghiu - un scriitor cvasi uitat astăzi, dar al cărui roman, „Ora 25”, apărut pentru prima oara în 1949 la editura pariziană PLON a făcut istorie, fiind tradus în peste 40 de limbi și vândut în aproximativ 10 milioane de exemplare - a fost prezentată, zilele trecute, în premieră, la Târgul Gaudeamus. Această primă ediție completă a romanului „Ora 25" este publicată de editura „Sens" din Timișoara, aceasta fiind și prima prezență a editurii în cadrul Târgului Gaudeamus. „Ora 25" a fost ecranizat în 1967, cu Anthony Quinn în rol principal, filmul fiind difuzat în România după 1989.

Horațiu Pușcașu, directorul Editurii „Sens" din Timișoara, a declarat pentru ActiveNews: ”Suntem o editură tânără, nou înființată anul acesta, este prima prezență la acest Târg Gaudeamus. 
Deschidem ieșirea noastră în lume cu câteva titluri, puține dar foarte importante.
În primul rând aș vrea să vă prezint cea mai vândută carte românească din lume: romanul „Ora 25" al scriitorului român Constantin Virgil Gheorghiu, apărut la Paris pentru prima dată în 1949, tradus în aproximativ 40 de limbi, vândut după estimările noastre între 5 și 10 milioane de exemplare, o performanță neegalată de nicio carte românească până acum.   
Romanul a fost interzis până în 1990, ca și autorul cărții, indisponibilă până anul trecut în librăriile românești. Am avut această inițiativă de a reedita acest roman de dragoste, autobiografic, de care a fost privat până acum publicul român și cititorii români și am considerat injustă această situație, pe de o parte în ceea ce-l privește pe autor (care nu se mai află printre noi) dar în aceeași măsură injustă și pentru publicul românesc care nu a avut acces la această carte”.       

Constantin Virgil Gheorghiu este cel mai cunoscut romancier român din exil, fiind interzis timp de 45 de ani în comunism. Romanul autobiografic „Ora 25”, care i-a adus celebritatea, este povestea unui țăran român, Iohan Moritz, care trece pe rând drept evreu, apoi român când ajunge prizonier la unguri, este salvat de naziști ca să ajungă într-o închisoare americană drept colaborator al acestora.  
 
Personalitate de anvergură mondială, Constantin Virgil Gheorghiu a fost diplomat interbelic, jurnalist, poet, romancier și preot ortodox român. Născut în 1916, Constantin Virgil Gheorghiu a ales calea exilului, după ocuparea României de către Armata Roșie. Începând cu anul 1948 a trăit în  Franța, unde a publicat peste 40 de cărți. Despre celebrul sau roman „Ora 25”, tradus în peste 40 de limbi, Mircea Eliade afirma: „N-am citit nimic, în nicio literatură, care să se apropie, cât de departe, de teroarea istoriei pe care o îndură personajele Dumitale. Consider „Ora 25" una dintre cele mai mari cărți ale generației noastre, din toate țările”. 
 
Volumul poate fi cumpărat din rețeaua librăriilor Cărturești sau poate fi comandat pe internet.