Prima ediție completă a romanului „Ora 25" de C. Virgil Gheorghiu - un scriitor cvasi uitat astăzi, dar al cărui roman, „Ora 25”, apărut pentru prima oara în 1949 la editura pariziană PLON a făcut istorie, fiind tradus în peste 40 de limbi și vândut în aproximativ 10 milioane de exemplare - a fost prezentată, zilele trecute, în premieră, la Târgul Gaudeamus. Această primă ediție completă a romanului „Ora 25" este publicată de editura „Sens" din Timișoara, aceasta fiind și prima prezență a editurii în cadrul Târgului Gaudeamus. „Ora 25" a fost ecranizat în 1967, cu Anthony Quinn în rol principal, filmul fiind difuzat în România după 1989.

Horațiu Pușcașu, directorul Editurii „Sens" din Timișoara, a declarat pentru ActiveNews: ”Suntem o editură tânără, nou înființată anul acesta, este prima prezență la acest Târg Gaudeamus. 
Deschidem ieșirea noastră în lume cu câteva titluri, puține dar foarte importante.
În primul rând aș vrea să vă prezint cea mai vândută carte românească din lume: romanul „Ora 25" al scriitorului român Constantin Virgil Gheorghiu, apărut la Paris pentru prima dată în 1949, tradus în aproximativ 40 de limbi, vândut după estimările noastre între 5 și 10 milioane de exemplare, o performanță neegalată de nicio carte românească până acum.   
Romanul a fost interzis până în 1990, ca și autorul cărții, indisponibilă până anul trecut în librăriile românești. Am avut această inițiativă de a reedita acest roman de dragoste, autobiografic, de care a fost privat până acum publicul român și cititorii români și am considerat injustă această situație, pe de o parte în ceea ce-l privește pe autor (care nu se mai află printre noi) dar în aceeași măsură injustă și pentru publicul românesc care nu a avut acces la această carte”.       

Constantin Virgil Gheorghiu este cel mai cunoscut romancier român din exil, fiind interzis timp de 45 de ani în comunism. Romanul autobiografic „Ora 25”, care i-a adus celebritatea, este povestea unui țăran român, Iohan Moritz, care trece pe rând drept evreu, apoi român când ajunge prizonier la unguri, este salvat de naziști ca să ajungă într-o închisoare americană drept colaborator al acestora.  
 
Personalitate de anvergură mondială, Constantin Virgil Gheorghiu a fost diplomat interbelic, jurnalist, poet, romancier și preot ortodox român. Născut în 1916, Constantin Virgil Gheorghiu a ales calea exilului, după ocuparea României de către Armata Roșie. Începând cu anul 1948 a trăit în  Franța, unde a publicat peste 40 de cărți. Despre celebrul sau roman „Ora 25”, tradus în peste 40 de limbi, Mircea Eliade afirma: „N-am citit nimic, în nicio literatură, care să se apropie, cât de departe, de teroarea istoriei pe care o îndură personajele Dumitale. Consider „Ora 25" una dintre cele mai mari cărți ale generației noastre, din toate țările”. 
 
Volumul poate fi cumpărat din rețeaua librăriilor Cărturești sau poate fi comandat pe internet.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews