ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că din informațiile sale s-a finalizat procedura de selecție a companiei care să reprezinte România la Bruxelles în procesul cu Pfizer, scrie Qmagazine.

„Din câte știu eu, s-a finalizat procedura de selecție a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles în acest proces, așa că suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrul acesta să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 februarie este prima înfățișare, dacă vreți, însă Ministerul Sănătății este pregătit să ofere întreaga informare și, mă rog, documentele care sunt necesare firmei de avocatură ca să reprezinte România. Este o sumă foarte mare. Sper să avem succes, sigur, e o dorință a mea”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a afirmat că nici în momentul de față nu cunoaște „toate detaliile” legate de contract, de contractul inițial încheiat de Comisia Europeană cu firmele furnizoare, însă firma care reprezintă România va avea acces la acest document, pentru că este un element important în baza procesuală pentru litigiu, care se va judeca la Bruxelles.

„A avut un grad de confidențialitate și eu n-am văzut acest document în integralitate”, a mai susținut Rafila.

Întrebat dacă a semnat pentru o comandă de vaccinuri Pfizer, ministrul Sănătății a răspuns:

„Nu are niciun fel de legătură, pentru că eu nu am dat nicio comandă. Este vorba de un angajament contractual al României care a fost asumat în mai 2021. Comanda la care faceți dumneavoastră referire ne-a permis să vindem o parte din doze. Dacă nu făceam acest lucru, suma era mai mare decât 550 de milioane de euro”.

Pfizer și BioNTech au dat România în judecată, pentru că țara noastră ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021, pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. Este vorba despre 28 milioane de doze în valoare de aproximativ 550 de milioane de euro, pe care România nu mai vrea să le cumpere.