ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Primăria Iași a explicat, într-o postare pe facebook, de ce a fost nevoie de toaletarea vegatației din oraș, în care a intrat și tăierea mai multor copaci. Acțiunea Primăriei a stârnit nemulțumirea pe rețelele de socializare.
 
„După cum a anunțat public, în cadrul campaniei de curățenie de primăvară, Primăria Municipiului Iași a demarat și un proiect de reamenajare a Pieței Palatului Culturii. Proiectul presupune îndepărtarea vegetației îmbătrânite, bolnave, dezordonate și inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale.

Decizia de reamenajare a pieței a fost luată după consultări cu istorici, arhitecți peisagiști și reprezentanți ai conducerii Complexului Muzeul Național „Moldova” și are scopul exclusiv de a mări vizibilitatea și atractivitatea Palatului Culturii, monumentul-simbol al orașului nostru și unul dintre cele mai apreciate din Europa, potrivit unui top internațional recent publicat.

Este important de știut că majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii '70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de „păduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională. De altfel, după cum se observă din fotografiile de epocă, din anii '30 - '40, planurile originale ale Pieței Palatului Culturii nu au inclus niciodată arbori masivi, ci doar gazon și arbuști.

Mai mult, ambele proiecte de reamenajare a Pieței Palatului Culturii propuse în cadrul unui concurs de soluții organizat de municipalitate în urmă cu doi ani prevedeau eliminarea vegetației dezordonate, redesenarea spațiilor verzi și mărirea spațiilor pietonale, în același scop al creșterii vizibilității Palatului Culturi și atractivității pieței.

Lucrările din această perioadă constituie o amenajare provizorie a pieței, o licitație pentru contractarea unor servicii de proiectare a esplanadei Palatului Culturii, cu o prevedere bugetară de 250.000 lei, fiind în curs și având drept termen de deschidere a ofertelor data de 11 aprilie. Reamenajarea temporară în desfășurare are rolul principal de a îmbunătăți aspectul general al Pieței Palatului Culturii, cu atât mai mult cu cât pe 1 iunie aceasta va găzdui întâlnirea Sanctității Sale Papa Francis cu credincioșii din Iași, Moldova și nu numai.

Primăria Municipiului Iași înțelege rolul vegetației în spațiul urban, face eforturi considerabile pentru protejarea mediului, susține dezvoltarea și modernizarea spațiilor verzi și întreține campanii susținute de plantări, atât pe axele principale și în cartiere, cât și zonele periferice. Pe de altă parte, așa cum se întâmplă în Europa și peste tot în lume, monumentele reprezentative ale orașului - cum sunt și Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Trei Ierarhi, Palatul Universitar, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Roznovanu ori Palatul Culturii - trebuie puse în valoare, în beneficiul ieșenilor și al turiștilor de pretutindeni.

Vă mulțumim pentru înțelegere!”