ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Târgu Jiu iau în calcul să nu mai oficieze cununii la Poarta Sărutului. O ultimă sesizare privind incompatibilitatea monumentului cu organizarea căsătoriilor a fost primită joi de la directorul Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, prezent la Târgu-Jiu, la manifestările ocazionate de împlinirea a 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși.

Ca și alte voci, și Radu Boroianu spune că Poarta Sărutului este un monument funerar, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial. Și căsătoriile oficiate aici nu cadrează bine.

Conducerea Primăriei Târgu-Jiu ia în calcul să nu mai oficieze căsătorii la Poarta Sărutului după ce mai mulți reprezentanți ai mediului cultural au atenționat asupra faptului că respectivul monument este unul funerar, ridicat în memoria eroilor din Primul Război Mondial, a declarat vineri, pentru Agerpres viceprimarul municipiului, Adrian Tudor.

„Nu este doar părerea domnului Boroianu în legătură cu acest subiect. Au mai fost discuții de-a lungul timpului, oameni de cultură sau cu o anumită experiență sau anumită pregătire în domeniu spun că nu ar fi normale aceste căsătorii la Poarta Sărutului. Noi, ca administrație, va trebui să ascultăm toate argumentele în acest sens. (...) De-a lungul timpului a apărut această cutumă, acest obicei în rândul populației de a merge să se căsătorească la Poarta Sărutului, acum nu le putem interzice cetățenilor nici să nu se mai sărute sub Poarta Sărutului. Fiecare a perceput monumentul așa cum a considerat de cuviință. Este adevărat că este ridicat în cinstea eroilor neamului și în acest sens părerea mea personală este că îl putem considera un omagiu, ca atunci când trăim o clipă fericită din viață să mergem lângă acest monument", a spus Adrian Tudor.

Acesta a adăugat că va supune membrilor Consiliului științific din cadrul Centrului de Cercetare "Constantin Brâncuși" sesizările legate de oficierea căsătoriilor, fiind așteptate și puncte de vedere din partea cetățenilor.

De aproximativ 12 ani, reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu oficiază căsătorii la Poarta Sărutului atât în noaptea de Revelion, cât și de Dragobete, notează Agerpres.
 
Ar fi bine însă dacă cei de la ICR s-ar preocupa la fel de mult și de casa în care Brâncuși a copilarit și care astăzi este o ruină.