ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș atrage atenția asupra amplasării în Târgu Mureș a unor panouri în limba maghiară care promovează autonomia așa-zisului „Ținut Secuiesc”, sub oblăduirea Primăriei Municipiului Târgu Mureș, instituție românească ce ar fi dat autorizație pentru această expoziție anti-românească. Avându-l la conducere pe maghiarul Soos Zoltan, nimic nu mai este de mirare...

„Nu au trecut bine 5 luni de la câștigarea fotoliului de primar de către dl. Soos Zoltan pentru ca simpatiile pro-autonomie să fie evidente și să se manifeste prin acțiuni precum cea mai recentă. Începând cu data de 10 martie, probabil pentru a sărbătorii într-un mod „ziua secuilor” în contextul restricțiilor impuse de pandemie, și în lipsa unui marș pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc, în centrul municipiului Târgu Mureș au fost amplasate cu susținerea Primăriei Târgu Mureș o serie de panouri ce ilustrează fotografii din timpul marșurilor din anii trecuți. Aceste fotografii conțin o descriere doar în limba maghiară și prezintă fotografii în care sunt afișate mesaje pro-autonomie, oameni în uniforme de husari și persoane precum Laszlo Tokes sau primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad și alți membri ai societății care se exprimă în mod constant împotriva integrității teritoriale a României și pentru separarea pe criterii etnice în județele Harghita, Covasna, Mureș. 

Se pare că dl. Soos nu a reușit să creeze încă faimosul „colț albastru” dedicat românilor din oraș, dar deja a fost capabil să realizeze un „colț al autonomiei”, afișând chiar în mod deschis susținerea Primăriei Municipiului Târgu Mureș pentru astfel de mesaje, idei și manifestări. Este criticabilă atitudinea unui edil care în toată campania electorală s-a exprimat pentru înțelegere, armonie inter-etnică și lipsă de părtinire, iar în realitate susține acțiuni iredentiste, șovine și pro-autonomiste. Solicităm pe această cale comunicarea în mod oficial și public a autorizației prin care s-a permis amplasarea acestor panouri, a hotărârii consiliului local care a admis acest eveniment sau avizul primarului prin care s-a aprobat o acțiune de acest gen.

Un fapt și mai îngrijorător în acest contex îl reprezintă utilizarea Poliției Române pentru paza unor astfel de obiective. În preajma panourilor care ilustrează imagini și mesaje împotriva integrității și statalității României, echipaje ale Poliției Române (nu ale Poliției Locale aflate în subordinea Primăriei) și ale Jandarmeriei sunt amplasate în permanență pentru a păzi aceste insulte la adresa statului Român. Aceeași măsură este luată și în cazul Monumentului Secuilor Martiri, unde echipaje ale Poliției au fost amplasate pentru paza specifică a acestui monument și ne putem întreba cu ce este mai justificată paza Monumentului Secuilor decât paza Statuii lui Mihai Eminescu din Târgu Mureș? Ne exprimăm îngrijorarea întrucât resurse ale Poliției și Jandarmeriei sunt irosite pe paza unor panouri anti-românești în loc de a fi canalizate spre adevărata muncă pentru apărarea comunității și prevenirea criminalității.

Acesta este climatul înțelegerii inter-etnice promovate de primarul Soos Zoltan, care, cu fiecare ocazie, nu ezită să menționeze caracterul „secuiesc” al municipiului și județului, lezând statalitatea și demnitatea comunității românești, susținând prin aceste manifestații ideea de autonomie pe criterii etnice. Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că, după cinci luni de mandat, în loc să auzim despre reforme serioase, proiecte de investiție sau dezvoltare, târgumureșenii primesc doar taxe mărite, cozi la ghișeele primăriei, gropi în șosele și colțuri autonomiste precum acesta. Dacă în acest mod a început mandatul, la ce să ne așteptăm în următorii ani?”, este comunicatul Biroului de Presă al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș,  transmis în exclusivitate pentru ActiveNews.
 
Ne amintim că în 2020 mijlocul lunii martie a coincis cu instaurarea unui lockdown sever, care a făcut imposibile adunările publice, fie ele de protest sau simple marșuri omagiale, fiind interzis până și mersul la cimitir pentru cinstirea înaintașilor. Cu toate acestea, sasul Klaus Iohannis, din funcția prezidențială pe care o ocupă „datorită” sau „din cauza” voturilor românilor, a așteptat să treacă ziua de 15 Martie, sărbătoarea Națională a Ungariei, pentru a nu stingheri marșurile și manifestările pro-autonomie ale secuilor, și a promulgat abia o zi mai târziu instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României - inclusiv în cele trei județe unde unii au la suflet tricolorul neromânesc.
 
Expoziție iredentistă maghiară Tg. Mureș

Vezi galeria Expoziție iredentistă maghiară Tg. Mureș