ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La inspecția de vineri de la Festivalul Castanelor din Baia Mare, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a observat că unele tarabe aveau înscrisuri doar în limba maghiară așa că a decis scurt să se instaleze tricolorul românesc pe acele tarabe, după cum se vede într-o filmare excelent surprinsă de un jurnalist local. VIDEO:

A doua zi, sâmbătă, viceprimarul UDMR István Zsolt Pap a decis de capul lui îndepărtarea Drapelului Național al României.

Reacția reprezentanților UDMR din Baia Mare a venit și pe Instagram: „Considerăm de neînțeles și inacceptabilă declarația primarului, Cătălin Cherecheș, făcută la Sărbătoarea Castanelor, prin care inscripțiile maghiare ar trebui acoperite cu steagul României la tarabele de vânzare cu kurtos. Steagul României a fost pus joi de către personalul primăriei, însă vineri dimineață viceprimarul orașului, István Zsolt Pap, a ordonat să fie demontate. În Nagybánya nu au existat până acum exemple de astfel de manifestări, considerăm regretabil că managerul orașului a apelat acum la asta. Suntem convinși că astfel de gesturi nu servesc conviețuirii pașnice și săpa tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului, iar acest lucru nu ar trebui să fie în interesul nimănui.”, au scris UDMR-iștii citatți de eMaramureș.ro.

Contra-reacția lui Cherecheș a venit la fel de rapid: l-a demis imediat pe UDMR-ist. „Din secunda aceasta îi retrag atribuțiile pe care i le-am delegat”, a spus el pentru același jurnalist de la Baia Mare: VIDEO:

Pe un cont de Facebook, de Instagram, văd că se manifestă doar noii lideri ai UDMR-ului local. Vreau să le spun că Baia Mare se numește Baia Mare, și denumirea oficială este Baia Mare. Din curtoazie, din eleganță, mai acceptăm să se mai scrie în stânga, în dreapta Nagybánya, dar orașul ăsta se numește Baia Mare și vreau să le spun faptul că, cu tot respectul față de toți cei care cunosc lb chineză, lb rusă, lb. spaniolă, lb portugheză, lb italiană, lb franceză, într-un oraș care se numește Baia Mare și care este în România, lucrurile stau în felul următor:

Dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo unde mă duc să cumpăr pâine scrie mare și lat Pâine, și nu scrie Kenyér. Iar dacă nu vor să schimbe din Kenyér în Pâine, atunci lângă Kenyér să pună steagul românesc. Și atunci înțeleg că pot să intru și eu român acolo. Dar dacă scrie numai în ungurește înseamnă că nu e și pentru mine, pentru românul ăsta care este pentru unii ca ei un papagal  care trebuie să citească în dicționare ce le scriu alții în limba maghiară. 

Din acest motiv, pentru că și-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar al municipiului Baia Mare să pună mâna și să dea jos steagul românesc, din secunda aceasta îi retrag atribuțiile pe care i le-am delegat!”, a precizat primarul municipiului Baia Mare în filmarea de mai sus, transcrisă de RTV.

Primarul Municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, este cunoscut și pentru celebrul său discurs despre uniformele de sub uniforme și aservirea statului român altor state și organizații străine de neam și țară, de la Centenarul Jandarmeriei Române, 2019, pe care îl prezentăm mai jos, spre aducere aminte: