Câteva zeci de primari și viceprimari ai unor localități din România, precum și antreprenori români și ruși, s-au întâlnit vineri cu ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, pentru a discuta despre „oportunități de cooperare bilaterală”, întâlnirea fiind organizată la Ambasada Rusiei de la București cu sprijinul «Romanian Investment Zoom Program». Iar asta, în contextul tensiunilor de la granița ucrainiano-rusă care au pus Occidentul pe jar în privința unei posibile reizbucniri a conflictului armat din țara vecină, alimentat din 2014 de Rusia.

Întâlnirea pe teme economice a început cu un îndemn al ambasadorului rus către participanți să „trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei” și „să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar”, potrivit paginii de facebook a Ambasadei Ruse de la București.

Surpriza întâlnirii a constituit-o participarea inclusiv a unor primari din partea USR, cum ar fi Gabriel Pleșa de la Alba Iulia, despre care G4media, site-ul condus de Cristian Pantazi, consilierul lui Dan Barna, a „uitat” să spună din ce partid provine. Adică nicidecum din PSD-ul lui Dragnea, ci taman din USR-ul care striga anti-corupție, anti-Putin și anti-orice, mai puțin antivaccinare. Cum și-a motivat edilul userist al Capitalei Marii Uniri gestul „patriotic” de a tatona terenul pentru posibile colaborări economice cu rușii? El a argumentat că invitația i-a fost făcută cu peste o săptămână în urmă, când situația din Ucraina nu era încă atât de tensionată ca în prezent și că a onorat-o deoarece el este „un om de cuvânt”.

„În speech-ul domnului ambasador a făcut referire ceva de genul că nu este o situație atât de tensionată pe cât este prezentată, dar a trecut repede peste asta, am trecut la lucruri economice. Eu am confirmat că merg acum 7-8 zile, sunt un om de onoare și au zis foarte clar că e o întâlnire de teme economice. Dacă erau alte discuții categoric n-aș fi mers. Acum 10 zile când am primit această invitație situația nu era așa tensionată. Nu cred că ăsta e scopul, dar ce să spun, nu că n-ar fi posibil. Acolo am discutat de o eventuală colaborare economică, nu e nici rostul și nici nu s-a făcut referire la acest punct de vedere (la un eventual război, n.red.). Dacă ar fi spus că e altă întâlnire categoric n-aș fi participat”, a declarat Gabriel Pleșa pentru G4media, neuitând să menționeze că n-a fost el singurul „om de cuvânt”, ci au mai fost prezenți și alți 30-40 de primari și viceprimari din toată țara, atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Tot dintr-un „patriotism” desăvârșit, primarul de Alba Iulia „și-a făcut datoria și s-a vaccinat cu a treia doză” de ser Covid, potrivit paginii sale de Facebook, în seara zilei de 8 noiembrie 2021. Îngerii fie-i aproape! Sperăm că n-a folosit serul Sputnik fabricat în maica Rusie... 

 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews