ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de primari și viceprimari ai unor localități din România, precum și antreprenori români și ruși, s-au întâlnit vineri cu ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, pentru a discuta despre „oportunități de cooperare bilaterală”, întâlnirea fiind organizată la Ambasada Rusiei de la București cu sprijinul «Romanian Investment Zoom Program». Iar asta, în contextul tensiunilor de la granița ucrainiano-rusă care au pus Occidentul pe jar în privința unei posibile reizbucniri a conflictului armat din țara vecină, alimentat din 2014 de Rusia.

Întâlnirea pe teme economice a început cu un îndemn al ambasadorului rus către participanți să „trateze în mod critic acuzațiile mincinoase, puse în circulație de mass-media de trend majoritar, mainstream, la adresa Rusiei” și „să abordeze procesul de stabilire a cooperării comerciale de pe pozițiile unui calcul pragmatic clar”, potrivit paginii de facebook a Ambasadei Ruse de la București.

Surpriza întâlnirii a constituit-o participarea inclusiv a unor primari din partea USR, cum ar fi Gabriel Pleșa de la Alba Iulia, despre care G4media, site-ul condus de Cristian Pantazi, consilierul lui Dan Barna, a „uitat” să spună din ce partid provine. Adică nicidecum din PSD-ul lui Dragnea, ci taman din USR-ul care striga anti-corupție, anti-Putin și anti-orice, mai puțin antivaccinare. Cum și-a motivat edilul userist al Capitalei Marii Uniri gestul „patriotic” de a tatona terenul pentru posibile colaborări economice cu rușii? El a argumentat că invitația i-a fost făcută cu peste o săptămână în urmă, când situația din Ucraina nu era încă atât de tensionată ca în prezent și că a onorat-o deoarece el este „un om de cuvânt”.

„În speech-ul domnului ambasador a făcut referire ceva de genul că nu este o situație atât de tensionată pe cât este prezentată, dar a trecut repede peste asta, am trecut la lucruri economice. Eu am confirmat că merg acum 7-8 zile, sunt un om de onoare și au zis foarte clar că e o întâlnire de teme economice. Dacă erau alte discuții categoric n-aș fi mers. Acum 10 zile când am primit această invitație situația nu era așa tensionată. Nu cred că ăsta e scopul, dar ce să spun, nu că n-ar fi posibil. Acolo am discutat de o eventuală colaborare economică, nu e nici rostul și nici nu s-a făcut referire la acest punct de vedere (la un eventual război, n.red.). Dacă ar fi spus că e altă întâlnire categoric n-aș fi participat”, a declarat Gabriel Pleșa pentru G4media, neuitând să menționeze că n-a fost el singurul „om de cuvânt”, ci au mai fost prezenți și alți 30-40 de primari și viceprimari din toată țara, atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Tot dintr-un „patriotism” desăvârșit, primarul de Alba Iulia „și-a făcut datoria și s-a vaccinat cu a treia doză” de ser Covid, potrivit paginii sale de Facebook, în seara zilei de 8 noiembrie 2021. Îngerii fie-i aproape! Sperăm că n-a folosit serul Sputnik fabricat în maica Rusie...