ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Allen Coliban, primarul USR al Brașovului, partid declarat anti-clerical și cu atacuri extrem de violente și de dese la adresa ortodocșilor și a Bisericii Ortodoxe Române, continuă să propage valuri de ură împotriva credincioșilor. Astfel, Primăria pe care o conduce a dat aviz negativ unui proiect al Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu de a construi un centru de sănătate cu posibilitatea de cazare în apropierea bisericii de lemn a Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Brașov. Proiectul, inițiat de un privat și sprijinit cu un teren al Arhiepiscopiei Sibiului, are în vedere edificarea unui complex de clădiri la ieșirea din Poiană, dintre care cea principală va fi o unitate de sănătate și cazare, avându-se în plan, colateral, și crearea unui așezământ monahal distinct de cel din stațiune.
 
După ce a izbucnit scandalul creat de refuzul politic de a aviza un demers legitim, presa militantă oficială a vehiculat în mod fals ideea că Biserica Ortodoxă vrea să-și deschidă un hotel în stațiunea Poiana Brașov. În fapt, „hotelul” este un centru de sănătate construit pe un teren aflat în proprietatea Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu, după cum scrie Turnul Sfatului. Viitorul complex multifuncțional ar urma să fie construit la ieșirea din stațiune, el nefiind o anexă a mănăstirii construite în perioada 1997 - 1998.
 
Amintim că de Ziua Ungariei, USR-istul Allen Coliban a transformat Brașovul în oraș unguresc și că USR-istul a ultragiat brașovenii după ce s-a aflat că și-a falsificat CV-ul. El a mințit cu nonșalanță că a „terminat” Facultatea de Automatică și Calculatoare din București. Apoi, și-a modificat biografia și a precizat că, de fapt, ar fi terminat facultatea, dar „fără” licență. Adevărul este că a fost exmatriculat, conform Deciziei nr. 177/19.03.2009, transmite NewsBv.ro.
 
Potrivit Știri pe Surse, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei municipiului Brașov nu a avizat solicitarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu de a emite un studiu de oportunitate pentru ridicarea unui așezământ monahal și a unei unități de cazare în Poiana Brașov. Membrii comisiei au cerut clarificări beneficiarului investiției, subliniind că din documentația prezentată de acesta nu rezultă oportunitatea ridicării unor astfel de construcții. Facem precizarea că în Poiana Brașov deja există un așezământ monahal, dar noul complex se află la circa 2 km. distanță, spre ieșirea din stațiune. Așezământul monahal adiacent viitorului centru de sănătate ar urma să fie distinct de cel din stațiune, dar se află pe locul unei vechi moșteniri bisericești. Ideea ridicării unor centre medicale aflate în apropierea unor mănăstiri nu este una nouă și nici una locală. Un exemplu de succes este Clinica Nera din județul Caraș-Severin, ridicată de doctorul Pavel Chirilă în apropierea Mănăstirii Nera.

Dar nu toate localitățile au „noroc” de un primar USRist care să fie în război cu binele și sănătatea cetățenilor majoritar ortodocși, așa cum este cazul la Brașov, unde Primăria nu vede „oportunitatea” unui proiect similar celui care a devenit o mândrie a Banatului:

„Acest proiect nu a fost avizat de CTATU deoarece din documentația prezentată nu a rezultat oportunitatea”, a transmis Primăria Brașov, referitor la decizia Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism care nu a avizat solicitarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu.

Arhiepiscopia dorește să ridice, pe strada Poiana Soarelui din Brașov, un așezământ monahal și o unitate de cazare în apropierea centrului de echitație la aproximativ doi kilometri de bisericuța de lemn a Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Brașov.

Membrii Comisiei de Urbanism a Primăriei au solicitat beneficiarului mai multe clarificări, între altele legate de oportunitatea și impactul realizării infrastructurii (circulații, utilități) asupra peisajului, zonei naturale și biodiversității, dar și de modalitatea de integrare în peisaj (studiu de peisaj și imagine) a construcțiilor propuse. 

Totodată, reprezentanții Primăriei Brașov au solicitat beneficiarului, în vederea reanalizării documentației, „clarificarea eventualei apartenențe a unor zone din sit la fondul forestier - Aviz/punct de vedere RPLP Kronstadt/ Regia Națională a Pădurilor – Romsilva”.

Autoritățile din Brașov mai vor clarificări cu privire la:

Modalitatea de integrare în peisaj (studiu de peisaj și imagine) a construcțiilor propuse, inclusiv gabarite maxime, impactul inserțiilor asupra vegetației existente pe sit (ridicare topografică cu marcarea tuturor elementelor vegetale), inserarea construcțiilor în sit (declivitatea naturala a terenului, orientare);

Oportunitatea și impactul realizării infrastructurii (circulații, utilități) asupra peisajului, zonei naturale și biodiversității;

Analiza modalității de stabilire a indicatorilor urbanistici propuși și corelarea acestora cu zonele funcționale conform Finalizare PUZ Brașov.

Cu alte cuvinte, au găsit pretexte pentru a întoarce proiectul neavizat - la câte construcții discutabile au primit aprobare în Poiana Brașov, inclusiv prin dispariția unor foste pârtii, nu se pune problema ca Primăria să fi descoperit „corectitudinea” abia în 2022 și taman pentru un proiect benign susținut de Biserică.

Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu împreună cu o societate comercială cu răspundere limitată care se prezintă drept dezvoltator imobiliar au solicitat, în calitate de beneficiari, emiterea unui Aviz de Oportunitate pentru documentația de urbanism PUZ ”Așezământ monahal și centru de sănătate cu cazare” Strada Poiana Soarelui din Brașov”.

Membrii comisiei de urbanism au luat decizia de neavizare marți, 11 ianuarie. Arhiepiscopia Sibiului va continua, cel mai probabil, demersurile, adăugând la dosar actele și avizele suplimentar cerute de Primăria Brașov. În orice caz, proiecte de o asemenea anvergură sunt gândite pe termen mult mai lung decât mandatul unui primar, fie el și USRist, și sunt mult mai durabile în timp, astfel încât istoria (sau Providența) va avea ultimul cuvânt.