100 de ani de la Marea Unire, evenimentul cel mai așteptat al anului 2018, este umbrit, așa cum ActiveNews arăta AICI, de modul în care autoritățile locale din Alba Iulia înțeleg să permită defilarea gărzilor îmbrăcate în uniforma austriacă de epocă.

Deși Asociația Neamunit a trimis adrese către Primăria Alba Iulia, Prefectura județului Alba, Consiliului local Alba Iulia, Consiliul județean Alba și Ministerul Culturii și Identității Naționale, solicitând interzicerea defilării soldaților îmbrăcați în uniforme austriece de pe vremea în care Ardealul era sub ocupație austriacă, nu a existat niciun răspuns.
 
Mai mult, primarul din Alba Iulia nu a dorit nici măcar includerea Marșului Unirii, la care sunt așteptați zeci de mii de români de pretutindeni, în programul oficial al Zilei Naționale a României. Abia după ce George Simion, liderul Acțiunii 2012, a intrat marți în greva foamei, în semn de protest față de acest lucru, edilul din Alba Iulia, Mircea Hava, a promis că Marșului Unirii va fi inclus în program.

Același Mircea Hava, care nu este deranjat de o defilare a gărzilor habsburgice în Anul Centenarului, are o problemă cu faptul că Biserica nu este impozitată. 

Primarul din Alba Iulia a declarat marți că în cazul în care biserica va fi impozitată nu va muri credința, dar va face mult mai bine, în condițiile în care, în urmă cu câteva luni, a propus impozitarea ei. Hava a propus și impozitarea Armatei, informează agenția Mediafax, citată de businessmagazin.ro

Întrebat despre poziția sa cu privire la impozitarea Bisericii, Mircea Hava a declarat că mulți au înțeles că se vrea impozitarea clopotniței sau a naosului, însă nu a fost vorba de acest lucru.

„E vorba de tot ce înseamnă avere, de tot ce înseamnă altă activitate productivă, care există, legată de activitatea bisericii. E drept că și aici se pot face tot soiul de scheme care sunt în Grecia, banii care îi iau îi folosesc pentru săraci, să folosesc termenul acesta. Eu nu am nimic cu biserica. Cineva nu poate să-mi spună mie că am o problemă cu biserica pentru că de când sunt primar în Alba Iulia s-au construit atâtea biserici. Particip la tot și sunt creștin-ortodox”. 

De asemenea, Hava propusese în egală măsură și impozitarea Armatei, precizând că s-a referit la proprietățile ei.
 
„Legat de Armată, eu vorbesc de proprietățile Armatei. Nu vorbesc de Kalashnikov, de gloanțe de Sibiu sau de mașinile Armatei. Vorbesc de proprietăți care în Alba Iulia le-ați văzut că stau și se dărâmă, acum le-au reparat o parte. Vorbesc de terenuri care zac degeaba. Chiar crede cineva că va veni din nou Armata Populară Română dinainte de 1900 primăvara când o să avem un milion de ostași? Niciodată lucrurile acestea nu se mai întorc. Trăim în altă lume și dacă trăim în altă lume aș vrea ca toți să se trezească și toate aceste bunuri, să le spun așa, pot să intre în circuitul civil pentru că a civililor au fost, nu le-a adus cineva”, a mai spus Hava

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews