ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE: Conform unui alt document oficial parvenit redacției decizia ar avea legătură cu așa numiții „nepomenitori”. FOTO:
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane, avertizează că PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, are în vedere închiderea Mănăstirii ”Nașterea Maicii Domnului”. Edilul îi cere respectuos episcopului să nu închidă mănăstirea, întrucât reprezintă un loc ”al vieții veșnice, un loc al mântuirii, un loc al păcii și al iubirii, un loc al sufletelor, un loc al Maicii Domnului”.
 
Redăm mai jos, în exclusivitate, scrisoarea primarului din Băile Herculane către PS Lucian:
 
Pentru: EPISCOPIA CARANSEBESULUI
             Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului
 
De la: PRIMARIA ORASULUI BAILE HERCULANE
           Primar Miclau Cristian
 
Ref. la: Inchiderea Manastirii ”Nasterea Maicii Domnuli” din Baile Herculane
 
 
Avand in vedere decizia dumneavoastra legata de inchiderea Manastirii" Nasterea Maicii Domnului " din Baile Herculane, in calitate de primar, doresc sa va informez urmatoarele:

- Gradul de nemultumire a populatiei legata de aflarea vestii ca se inchide o manastire in orasul nostru a ajuns la cote maxime. Vine lumea la primarie in audiente, telefoanele imi suna mereu ca sa fac ceva sa nu se inchida aceasta Sfanta Manastire. Asa cum dumneavoastra in calitate de Episcop sunteti pastorul sufletelor din episcopia dumneavoastra, asa si eu in calitate de primar sunt pastorul locuitorilor, care m-au ales si nu putem sta nepasatori la decizia dumneavoastra.

- Am inteles ca s-a decis sa se faca un paraclis, maicutele sa plece si viata monahala sa fie practic decimata. Sa nu mai existe privegheri, sa nu mai existe vecernii, sa nu mai existe un loc sfant de pelerinaj, sa nu mai existe glasul dulce al maicilor care se inchina cu smerenie icoanei facatoare de minuni Prodromita. Nu va ascund marturiile credinciosilor care in momente grele in acest loc sfant au gasit pacea la zbuciumarile sufletesti.

- In acest loc s-au intamplat multe minuni, multi oameni s-au vindecat, multe suflete au fost salvate, multi copii care au stat sa cada in lumea grea a pacatelor au fost adusi la o viata curata si acum au meseriile lor si vin si aduc multumiri si laude Maicii Domnului Prodromita. Aici este un Duh, un Duh al manastirii care este simtit in sufletul localnicilor, in sufletul turistilor, un duh care cheama la priveghere si rugaciune multi pelerini. Aici privegherile sunt cu foarte multa lume, vin pelerini pana si din Valea Almajului, acest duh al manastirii este
 
- Inchiderea manastirii nu ar fi corecta in nici un fel fata de comunitatea noastra. Au venit la mine oameni care au ajutat financiar manastirea inca de la inceputul IDEII de a se realiza aici o manastire. Au venit la mine directori de statiune, care au ajutat prin intermediul societatii S.C HERCULES S.A. la realizarea acestei manastiri, prin donatii substantiale de lucrari de constructii, retea de apa termala si tot ce a fost necesar. Toate acestea au fost facute de catre comunitatea noastra tocmai pentru a se realiza AICI LA NOI O SFANTA MANASTIRE.

- Lumea spune ca se doreste si mutarea Protopopiatului aici. Doresc sa va aduc la cunostinta ca PRIMARIA BAILE HERCULANE ofera gratuit un spatiu generos pentru Protopopiat in cel mai frumos monument istoric din Herculane. Acest spatiu este si va ramane mereu alocat bisericii atat timp cat va fi in picioare cladirea.

- Inchiderea manastirii ar duce la o nemultumire foarte mare a comunitatii, care ar afecta foarte mult imaginea orasului nostru. Inchiderea manastirii ar duce la afectarea imaginii bisericii si implicit la afectarea imaginii dumneavostra in calitate de Episcop.

- Chiar daca promiteti ca totul va fi in regula, ca va ramane un paraclis in locul manastirii, oamenii nu pot fi linistiti cu vorbe frumoase. Este ca si cum ati inchide Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului de la Brebu, ati transforma-o intr-un paraclis si ati astepta ca, comunitatea sa accepte usor schimbarea, doar pentru simplul fapt ca a ramas constructia. O manastire nu reprezinta o constructie, o manastire nu se rezuma la niste ziduri, o manastire este CEVA VIU, este un loc Sfant, este un loc plin de trairi, de sentimente, este un loc al Sfintilor, un loc al VIETII VESNICE, un loc AL MANTUIRII, UN LOC AL PACII SI AL IUBIRII, UN LOC AL SUFLETELOR, UN LOC AL MAICII DOMNULUI. O MANASTIRE ESTE O POARTA SPRE RAI, O POARTA CARE SE DORESTE A FI INCHISA!

Ma scuzati daca in calitate de primar am apelat la bunavointa dumneavostra, dar in numele comunitatii noastre si a dragostei fata de Maica Domnului, va rog sa nu INCHIDETI MANASTIREA "Nasterea Maicii Domnului " din Baile Herculane.
 
Cu deosebit respect,
 
PRIMAR,
MICLAU CRISTIAN ROMANIA
 
Recent, episcopul Caransebeșului a fost acuzat de părintele Caius Negrea, slujitor la Așezământul Eclesial Social „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Bocșa, Caraș-Severin, că-i obligă pe preoți să participe la „săptămâna de rugăciune ecumenică”. Despre acest caz, puteți citi mai multe la R3Media.
 
FOTO-DOCUMENT cu scrisoarea Primarului: