ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primele șase aeronave F16 Fighting Falcon au fost preluate, miercuri, din Portugalia, de piloții români în prezența mai multor oficiali ai Ministerului Apărării Naționale și a premierului Portugaliei, avioanele urmând să fie operate de la Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Fetești.

"Astăzi este, cu adevărat, o zi istorică pentru România și pentru Forțele Aeriene Române. Șase avioane F16 Fighting Falcon poartă pe fuselaj însemnele tricolorului. Nu achiziționăm doar un prim set de avioane multirol de înaltă performanță din Portugalia. Este mai mult decât atât, nu este doar o achiziție, este dobândirea unei capabilități propriu-zise. Iar astăzi consemnăm, de fapt, o investiție majoră în creșterea capacității de apărare a României”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, la ceremonia de preluare a aparatelor de zbor.

Motoc a mai spus că această achiziție va asigura României o apărare redutabilă și durabilă, escadrila de avioane F16 reprezentând condiția de eligibilitate pentru programul F35 și un mijloc de tranziție către acest obiectiv.

"Intrarea în serviciu a acestor aeronave înseamnă intrarea României în clubul F16 și șansa pentru un nou început pentru prestigioasa școală românească de pilotaj, care se mândrește cu o tradiție printre cele mai vechi din lume”, a adăugat Mihnea Motoc.

Contractul privind achiziția a 12 avioane F16, în valoare de aproximativ 628 de milioane de euro, cu TVA, încheiat între Guvernul României, prin Compania Națională Romtehnica, și cel al Republicii Portugheze, a intrat în vigoare la 30 septembrie 2013, a precizat MApN.

Următorul lot de trei aeronave va fi livrat la sfârșitul acestui an, iar ultimele trei vor intra în înzestrarea Armatei României în anul 2017.