ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, care și-a întrerupt vizita în Japonia, se întâlnește astăzi cu premierul, înaintea ședinței de Guvern. Viorica Dăncilă îi cere să aibă "o declarație privind decizia" legată de DNA, potrivit News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă ar urma să aibă o discuție, joi, înaintea ședinței de Guvern, cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, care și-a întrerupt vizita oficială în Japonia pentru a reveni în țară, Dăncilă spunând că îi va cere ministrului să aibă "o declarație în ceea ce privește decizia" legată de Direcția Națională Anticorupție, în urma acuzațiilor aduse instituției. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri seară, că nu are niciun motiv să demisioneze pentru că a respectat legea, iar întrebată despre o posibilă decizie de revocare a sa, ea a răspuns că "ministrul Justiției știe ce criterii are în vedere, dacă are în calcul aceasta variantă".

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seară, că va avea o discuție privind DNA cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, joi, înaintea ședinței Guvernului, ea evitând să se pronunțe dacă va exista o decizie privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. 

„Domnul ministru Toader mâine va fi în țară și vom avea o discuție înaintea ședinței de Guvern, domnul ministru va vorbi despre argumentele pe care le-a luat în calcul (...) Îi voi solicita domnului Tudorel Toader să aibă o declarație în ceea ce privește decizia dumnealui după ce vom avea o discuție despre DNA”, a declarat Dăncilă, care i-a cerut ministrului Justiției să își întrerupă vizita în Japonia și să revină în țară.

Viorica Dăncilă a mai spus că este îngrijorată atunci când vede că "pot fi fabricate probe împotriva unui prim-ministru".

„Nu cred pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este important ca cetățenii să aibă încredere în instituțiile statului, să aibă încredere în justiție. Trebuie să le redăm oamenilor credibilitatea în justiție. Eu sunt îngrijorată, nu mă simt confortabil cand văd că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”, a mai afirmat premierul.

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a spus, miercuri, că se așteaptă ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să facă "ce trebuie făcut” în ceea ce privește posibila revocare din funcția de șef DNA a Laurei Codruța Kovesi.

„Mă aștept să facă ceea ce crede că trebuie făcut, condus de bunul simț și de experiența pe care o are și de ceea ce se întâmplă în societate și în justiție”, a declarat Liviu Dragnea la intrarea în sediul PSD, întrebat dacă se așteaptă ca ministrul Justiției să ceară revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Antena 3, referindu-se la acuzațiile vizând DNA, că nu sesizează Inspecția Judiciară pentru că ar însemna o întârziere, spunând că are ca variante să prezinte oricând raportul privind DNA sau să prezinte în Parlament raportul privind Ministerul Public, conform legii. El a precizat că raportul va conține o măsură, fără a spune care va fi aceasta.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut, miercuri seară, o conferință de presă în care a spus că nu are niciun motiv să își dea demisia, pentru că a respectat legea în tot ceea ce a făcut.

Ea a afirmat că în acest scandal nu este vorba despre Kovesi, ci despre "asaltul asupra justiției".

„Nu cred că acest atac este întâmplător, asistăm la un festival disperat al inculpaților, în care inculpații spun părți de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi  sau despre procurorul șef al DNA. DNA nu este un om, este o instituție și cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi și despre procurorii care și-au făcut treaba, ci vizează îngenuncherea poporului român și umilirea cetățenilor", a declarat Kovesi.

Întrebată de jurnaliști dacă știe la ce raport a făcut referire Tudorel Toader, Kovesi a spus că nu știe și că nu a mai discutat cu ministrul Justiției.

"Nu știu despre ce raport este vorba, nu am discutat cu ministrul Justiției. Singura discuție a fost în fața dumneavoastră, la CSM, când s-a dezbătut raportul de control. De atunci nu am mai avut nicio discuție cu ministrul, nu mi s-au cerut date, informații", a declarat Kovesi.

Întrebată dacă Toader ar avea motive pentru revocarea sa, ea a spus: „Ministrul trebuie să răspundă”. 

De asemenea, întrebată dacă este pregătită pentru orice decizie a ministrului Justiției, Kovesi a răspuns: "Nu am avut nicio discuție cu ministrul Tudorel Toader, nu mi-a cerut explicații. Am avut o discutie cu procurorul general al României, i-am spus că urmează să ăi trimitem o informare. Sunt aici de patru ani, am un mandat pe care trebuie să îl duc la bun sfârșit. Ministrul Justiției știe ce criterii are în vedere, dacă are în calcul aceasta variantă".

Scandalul vizând DNA s-a declanșat după ce Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susține că procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești ar fi încercat să facă dosare în baza unor "probe fabricate" pe numele unor politicieni și oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiță. Vlad Cosma a susținut, de asemenea, că șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente și probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.