ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La ieșirea din sediul CNCD, unde a fost audiat pentru organizarea Zilei Naționale la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, Mihai Tîrnoveanu a ținut o scurtă lecție de istorie.
 
"Am fost citat la CNDC în urma reclamației unei fundații maghiare din Harghita care m-a acuzat de discriminare, incitare la ură, propagandă naționalist-șovină pentru că am organizat și sărbătorit ziua națională în cimitirul internațional al eroilor, în Valea Uzului și pentru faptul că am avut cu noi portretul sfântului închisorilor comuniste, Valeriu Gafencu.

La Valea Uzului și-au dat viața sute de militari ai Armatei Române  în Primul Război Mondial pentru înfăptuirea Marii Uniri.
 
Primăria Dărmănești a reinstaurat caracterul internațional al cimitirului eroilor de la Valea Uzului, amplasând 52 de cruci și un monument în memoria ostașilor români care au căzut acolo în 1916. 

Cimitirul a fost înființat în 1927 de societatea "Cultul Eroilor", ca cimitir internațional, acolo fiind înhumați militarii de diverse naționalități, inclusiv militari români.

În 1994, în stilul caracteristic, UDMR-ul a maghiarizat complet acel cimitir, în sensul că, a dărâmat toate crucile ridicate în memoria ostașilor români și a amplasat ilegal 600 de cruci cu însemne ale statului ungar.

Cele 52 de cruci ridicate în memoria ostașilor români se vor a fi dărâmate, cu atât mai mult, prezența noastră în Valea Uzului este necesară, să apărăm acele cruci, să apărăm acel monument , să apărăm memoria ostașilor armatei române care și-au dat viața pentru România Mare.

Sunt acuzat de ce am avut portretul lui Valeriu Gafencu!

Am vrut să arătăm, din punct de vedere simbolic că, jertfa tuturor înaintașilor noștri este cinstită așa cum se cuvine, în cea mai firească zi din an, ziua națională a României", a declarat Tîrnoveanu.

 <