ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile a condamnat inițiativa guvernului Trudeau privind restricționarea libertăților personale ale șoferilor de camion care au participat la proteste, relatează Rebel News.

Amintim că Justin Trudeau a invocat Legea privind situațiile de urgență, reducând efectiv libertățile canadienilor, înghețând conturile bancare ale protestatarilor fără o hotărâre judecătorească.

Într-o serie de postări pe Twitter, Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile (CCLA) a declarat că Trudeau și guvernul său nu au reușit să îndeplinească cerințele necesare pentru a invoca Legea privind situațiile de urgență, care nu a mai fost invocată niciodată înainte. Precursoarea sa, Legea privind măsurile de război, a fost invocată de tatăl lui Trudeau, premierul Pierre Trudeau, în 1970, ca răspuns la terorism.

"Guvernul federal nu a atins pragul necesar pentru a invoca Legea situațiilor de urgență. Această lege creează un standard înalt și clar pentru un motiv întemeiat: legea permite guvernului să ocolească procesele democratice obișnuite. Acest standard nu a fost îndeplinit", a scris CCLA.

"Legea privind situațiile de urgență poate fi invocată doar atunci când o situație "amenință grav capacitatea Guvernului Canadei de a păstra suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Canadei" [și] când situația "nu poate fi tratată în mod eficient în temeiul oricărei alte legi din Canada", a continuat organizația pentru drepturile civile.

"Guvernele se ocupă în mod regulat de situații dificile și o fac folosind puterile care le sunt acordate de reprezentanții aleși în mod democratic. Legislația de urgență nu ar trebui să fie normalizată. Ea amenință democrația noastră și libertățile noastre civile", a conchis organizația.
 
Radu Uddu, un român din Canada a explicat cum stă situația: 

„Pentru cei ce nu cunosc procesul de validare a starii de urgenta , doresc sa va explic pe scurt: Trudeau a cerut starea de urgenta, acum este randul Senatului sa o aprobe, iar ultimul cuvant o are Guvernatorul General a Canadei, care este reprezentantul Reginei! Deci inca nu este aplicabila starea aceasta! Hold the Line!”
 
Luni seara, mai mulți protestatari, care manifestau pașnic, au fost arestați la un punct de frontieră cu SUA, conform site-ului ConvoyReports.