ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat, marți, că este neconstituțională Ordonanța de urgență a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice (deschise și închise, n.r.), spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, potrivit Agerpres.  

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a transmis marți că deciziile CCR nu se pot pune în discuție, relatează Antena3.

"Deciziile CCR nu se pot pune în discutie, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunar.

Mai mult decât atât, Raed Arafat a spus că decizia CCR nu se pune la spațiile închise, dar, cu toate acestea deiciza se referă la toate spațiile publice, inclusiv la cele inchise. Iată reacția lui Arafat:

„Este clar că este o problemă procedurală. Până se publică măsurile rămân valabile.

După ce se publică există 45 de zile de corectare, timp în care legea se suspendă după care se anulează din corpul ordonanței.

Măsurile se vor aplica daca este nevoie, dar în spațiul închis ele rămân valabile. Dacă dorim în faza asta și în spațiul închis să nu se poarte să ne trezim acasă cu toții izolați...”, a declarat Arafat.

Studentul care a învins guvernul la CCR, Adrian Cristian Secu, a explicat pentru Antena3 ce l-a determinat să facă acea sesizare în urma căreia judecătorii au decis ieri că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

„Ca să fiu sincer eu nu am fost un fanatic, conspiraționist, ci pur și simplu am încercat și eu să mă protejez în această perioadă și să îi protejez pe cei din jur.

Această sesizare sau analiză profundă asupra Ordonanței de Urgență s-a datorat unui polițist  obraznic care m-a amendat când eram singur pe stradă.

Eu în respectiva perioada aveam asupra mea declarația pentru circulația pe timpul nopții pentru că m-am dus să îmi iau pastile. Deci am fost amendat că am fost să îmi iau pastile.

Am avut un răgaz în care mi-am dat masca jos, așa am simțit nevoia la momentul respectiv, mai ales că totul era închis, să îmi iau un răgaz să iau o gură de aer.

Mi s-a părut un pic deplasat că am fost oprit, mai ales ascultând și declarațiile specialiștilor de la OMS care au sugerat că masca ar trebui purtată în anumite condiții", a spus Adrian Cristian Secu, studentul la drept, care are în palmares 2 victorii împotriva guvernului.