ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sângele cultivat în laborator a fost transfuzat pentru prima oară la oameni, în cadrul unui studiu clinic de referință despre care cercetătorii britanici spun că ar putea îmbunătăți semnificativ tratamentul persoanelor cu tulburări de sânge și cu grupe sanguine rare, potrivit CNBC.

Doi pacienți din Marea Britanie au primit doze mici - echivalentul a câteva lingurițe - de sânge cultivat în laborator în prima etapă a unui studiu mai amplu, menit să vadă cum se comportă acesta în interiorul organismului. Testul, care va fi extins la 10 pacienți pe parcursul a mai multor luni, are ca scop studierea duratei de viață a celulelor cultivate în laborator în comparație cu perfuziile de globule roșii standard.

Cercetătorii spun că scopul nu este acela de a înlocui donațiile obișnuite de sânge uman, care vor continua să reprezinte majoritatea transfuziilor. Dar tehnologia ar putea permite oamenilor de știință să producă grupe de sânge foarte rare, care sunt greu de obținut, dar care sunt vitale pentru persoanele care depind de transfuzii regulate de sânge pentru afecțiuni rrare.

„Această cercetare de vârf la nivel mondial pune bazele fabricării de globule roșii care pot fi folosite în siguranță pentru transfuzii la persoanele cu afecțiuni rare", a declarat Dr. Farrukh Shah, director medical al departamentului de transfuzii al NHS Blood and Transplant, unul dintre colaboratorii proiectului. „Necesitatea donărilor normale de sânge pentru a furniza marea majoritate a sângelui va rămâne. Dar potențialul ca această lucrare să fie benefică pentru pacienții greu de transfuzat este foarte semnificativ", a adăugat ea.

Cum funcționează această tehnologie?

Cercetarea, care a fost realizată de cercetători din Bristol, Cambridge și Londra, precum și de NHS Blood and Transplant, se concentrează pe celulele roșii din sânge care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului. Inițial, a fost prelevată o donare obișnuită de sânge și au fost folosite perle magnetice pentru a detecta celulele stem flexibile care sunt capabile să devină globule roșii. Aceste tulpini au fost apoi plasate într-o soluție nutritivă într-un laborator. Pe parcursul a aproximativ trei săptămâni, soluția a stimulat acele celule să se multiplice și să se dezvolte în celule mai mature. Celulele au fost apoi purificate cu ajutorul unui filtru standard - același tip de filtru care este utilizat atunci când donațiile obișnuite de sânge sunt procesate pentru a elimina celulele albe din sânge - înainte de a fi stocate și ulterior transfuzate pacienților. În cadrul studiului, sângele cultivat în laborator a fost marcat cu o substanță radioactivă, folosită adesea în procedurile medicale, pentru a monitoriza cât timp rezistă în organism. Același procedeu va fi aplicat acum pentru un studiu pe 10 voluntari, care vor primi fiecare două donații de 5-10 ml la cel puțin patru luni distanță - una de sânge normal și una de sânge crescut în laborator - pentru a compara durata de viață a celulelor.

O donare de sânge obișnuită conține un amestec de globule roșii tinere și bătrâne, ceea ce înseamnă că durata de viață a acestora poate fi imprevizibilă și sub-optimală. Între timp, sângele cultivat în laborator este proaspăt produs, ceea ce înseamnă că ar trebui să dureze 120 de zile, cât se așteaptă de la globulele roșii.

În prezent, donarea medie de sânge costă NHS aproximativ 145 de lire sterline, potrivit NHS Blood and Transplant. Înlocuitorii produși în laborator ar fi probabil mai scumpi. NHS Blood and Transplant a declarat că nu există încă „nicio cifră" pentru această procedură, dar a adăugat că costurile vor fi reduse pe măsură ce tehnologia va fi extinsă.

„În cazul în care testul are succes și cercetarea funcționează, atunci ar putea fi introdusă la scară largă în anii următori, ceea ce înseamnă că costurile ar scădea", a declarat un purtător de cuvânt pentru CNBC.