ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Primul tren special destinat transportului lucrătorilor sezonieri români va pleca spre Austria duminică, 10 mai, din Timișoara, numărul total de locuri fiind de aproximativ 350, informează vineri CFR Călători, citată de Agerpres

„Primele trenuri special comandate pentru asigurarea transportului lucrătorilor sezonieri la Viena sunt solicitate să circule începând cu finalul acestei săptămâni, ca urmare a cererii operatorului feroviar de călători din Austria (OBB) și a discuțiilor purtate între autoritățile din Austria și România. CFR Călători participă, în calitate de operator feroviar, la efectuarea acestui transport, în parteneriat cu compania austriacă OBB, organizatorul acestei acțiuni. Din punct de vedere tehnic, CFR Călători este pregătită, însă efectuarea transportului se va realiza cu condiția ca partea austriacă să colecteze suficiente rezervări pentru ocuparea vagoanelor”, se arată într-un comunicat al companiei românești de transport feroviar.

Potrivit sursei citate, sunt pregătite, în prima parte a acestui program, două perechi de trenuri cu plecare din Viena la Timișoara, în datele de 9 și 12 mai (plecare din Viena ora 23:05), respectiv cu plecare de la Timișoara la Viena în datele de 10 și 13 mai 2020 (plecare din Timișoara ora 21:13).

Toate trenurile vor fi formate numai din vagoane cușetă, fiecare garnitură având în compunere câte cinci vagoane cușetă românești și cinci vagoane cușetă austriece. Numărul total de locuri într-un tren este de aproximativ 350.

„Circulația trenurilor speciale se va derula în conformitate cu condițiile aprobate de Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Afacerilor Interne, din România. Pentru desfășurarea programului în bune condiții, au fost angrenate conform OMTIC, CFR SA, autoritățile locale, structurile teritoriale ale Poliției de Transport Feroviar, ale Direcției de Sănătate Publică (DSP), ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), ale Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) și Autoritatea Rutieră Română”, precizează CFR Călători.

Compania atrage atenția că există o serie de reguli pentru călătoria cu aceste trenuri, în contextul actualei stări de urgență din România. Astfel, OBB și autoritățile din Austria se ocupă de rezervarea locurilor pentru trenurile special comandate. De asemenea, responsabile de selecția și deplasarea pasagerilor cu aceste trenuri sunt agențiile de recrutare din Austria.

„Transportul pasagerilor se va realiza în conformitate cu prevederile în vigoare referitoare la regulile de distanțare socială, respectiv a regulilor de igienă și comportament emise de autorități pentru protecția persoanelor și prevenirea infecției cu Covid-19. La plecarea din Timișoara, au acces în aceste trenuri special comandate de OBB doar persoanele declarate admise de DSP. Toți călătorii au obligativitatea să poarte mască de protecție la urcarea/coborârea din trenuri și pe durata călătoriei și se recomandă utilizarea mănușilor de unică folosință. Pentru operațiunile de îmbarcare/debarcare a călătorilor vor fi asigurate culoare special amenajate pentru accesul, respectiv părăsirea organizată a incintei stației de cale ferată”, se mai arată în comunicatul emis de CFR.

Orele de plecare/sosire a trenurilor în Viena și Timișoara pot suferi mici modificări în funcție de procedurile autorităților implicate, menționează compania feroviară română.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) a emis ordinul prin care se aprobă procedura pentru circulația trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România și alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgență cauzate de pandemia de coronavirus.

„Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor - MTIC a emis Ordinul nr. 951/2020 privind aprobarea Procedurii pentru circulația trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România și alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgență cauzate de pandemia de COVID-19, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 367 din 07 mai 2020. Acest ordin a fost emis pentru respectarea restricțiilor de operare instituite prin ordonanțele militare emise în temeiul Decretului nr 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și al Decretului nr 240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României”, se menționează într-un comunicat al MTIC, remis vineri Agerpres.