ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Visarion Puiu, primul Episcop al Hotinului, a fost comemorat joi la Bălți printr-o conferință omagială organizată cu ocazia împlinirii unui secol de la învestirea sa, transmite Basilica.

Evenimentul face parte din manifestările culturale Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”, desfășurate sub genericul „Visarion Puiu – Episcop al Hotinului (1923-1935). 100 de ani de la alegerea, învestirea și înscăunarea sa”.

Conferința a avut loc la Centrul de Informare al României din cadrul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și a cuprins mai multe comunicări.

Întâlnirea a fost deschisă de Episcopul Antonie care a evocat personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu, numindu-l „model de slujire lui Dumnezeu și oamenilor”.

La eveniment a fost lansat volumul „Episcopul Visarion Puiu al Argeșului. Mărturii documentare (1921 – 1923)” și noul număr al revistei Valori Perene, editată de Asociația „Mitropolit Visarion Puiu”.

La final, Preasfințitul Părinte Antonie le-a mulțumit conferențiarilor și participanților, după care au mers la Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, ctitoria Mitropolitului Visarion Puiu, unde au depus flori la bustul Mitropolitului.

Conferința a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de pomenire, oficiate în biserica „Nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din Bălți.

Mitropolitul Visarion Puiu

A condus Episcopia Hotinului, cu reședința la Bălți, între anii 1923 – 1935, perioadă în care a avut foarte multe împliniri administrative și liturgice.

Este ctitorul Catedralei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți. Piatra de temelie a fost sfințită în anul 1924, iar Catedrala în anul 1935. Ierarhul a dorit ca edificiu bisericesc să fie „cel dintâi semn real și trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile și de unitatea poporului nostru românesc”.

La sfințirea pietrei de temelie, în calitate de oaspeți de onoare au fost: Alteța Sa Regală, Principele Carol, moștenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniștri, generali și alte personalități.

În total, în orașul Bălți, Mitropolitul Visarion a construit șase biserici.

Înainte de a veni la Bălți a fost episcop de Argeș (1921-1923). Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 – 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident.
 
FOTO: