ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetatea din Oradea este gazda primei expoziții permanente pe tema represiunii din perioada comunistă, în județul Bihor. Expoziția din subsolul Cetății Oradea este un prim pas până la viitorul muzeu al comunismului, pe care organizatorii vor să îl deschidă aici cel târziu până în 2017.
 
Până la sfârșitul lui 2016, zece foste celule, aflate în subsolul Cetății din Oradea, vor fi complet amenajate și vor sta mărturie cu privire la ororile  petrecute în Penitenciarul din orașul de pe Criș, scrie Vocea Transilvaniei.

Expoziția "Rezistență și represiune în Bihor” a fost vernisată la Cetatea Oradea, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreună cu Asociația "Cei 40 de mucenici”.

"Deși în momentul de față există în țară câteva spații amenajate în legătură cu represiunea comunistă, nu există, cu excepția Oradiei, iată, începând de astăzi, un spațiu care să fie dedicat special rezistenței dintr-un anumit județ și mai ales să fie găzduit de către un fost spațiu în care s-a suferit. Sunt bucuros că, dacă există un început de expoziție permanentă pe această tematică în țară, este la mine acasă și mă bucur și mai mult că este o inițiativă care a pornit de la nivel local,” a declarat, Alin Mureșan, directorul ICCMER.

Expoziția permanentă despre represiunea din Bihor este găzduită în patru celule din subsolul unei clădiri din cetate, reabilitată prin fonduri europene de primăria orădeană. Vizitatorii vor putea afla aici detalii despre principalele locuri de represiune din zona Bihorului: Penitenciarul Oradea, sediile Securității din județ și Lagărul de internați, dar și despre organizațiile de rezistență anti-comunistă din Bihor și despre numeroși foști deținuți politici bihoreni sau din alte părți.