ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.02/ 14:55 Încă două persoane - o femeie din Timișoara și un bărbat din Maramureș - au fost depistate cu noul coronavirus, a anunțat vineri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Încă două persoane - o femeie din Timișoara și un bărbat din Maramureș - au fost depistate cu noul coronavirus, a anunțat vineri secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

El a declarat, într-o conferință de presă care a avut loc la sediul MAI, că în urma testelor de supraveghere s-au confirmat încă două cazuri de coronavirus - un bărbat de 45 de ani din Maramureș și o femeie de 38 de ani din Timișoara.

Femeia rămâne la Centrul din Timișoara și bărbatul la Centrul din Cluj pentru tratament.
 
Știrea inițială

Horațiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănărății, a confirmat miercuri seara că primul caz de infectare cu coronavirus a fost depistat între persoanele din Gorj care au intrat în contact cu italianul bolnav, informează Agerpres.

În acest moment se așteaptă rezultatul analizelor pentru o a doua persoană suspectă de coronavirus. „Da, putem conforma. Există diagnosticul pozitiv, realizat la Institutul Matei Balș. Este vorba de pacientul de la Gorj. Mai există o probă în lucru. Vă ținem la curent. Persoana care este în Gorj este în carantină. Urmează să decidem internarea ei", a afirmat Moldovan.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că primul caz din România confirmat de infectare cu coronavirusul Covid-19 este un bărbat dintr-o localitate din județul Gorj, care a intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, starea acestuia fiind bună, fără a prezenta simptome.

„Suntem, din păcate, în măsură să vă anunțăm că în urma testării făcute persoanelor din județul Gorj, care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini, avem primul caz confirmat de infectare cu Covid -19 pe teritoriul României. Bărbatul este dintr-o localitate din județul Gorj. Imediat după ce va ajunge la București, va intra pe schema de tratament și sperăm într-o evoluție pozitivă. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică. Avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă, și vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil”, a declarat Victor Costache, în conferința extraordinară de presă susținută la sediul MAI.

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că bărbatul respectiv, care nu prezintă tuse sau febră, va fi preluat în cursul acestei seri de un echipaj al ISU Dolj, dotat cu izoletă, și va fi adus la Spitalul de Boli Infecțioase 'Matei Balș' din București.

Potrivit lui Arafat, familia bărbatului din Gorj confirmat cu virusul este formată din 7 persoane, care acum au intrat în izolare. El a subliniat că nu va fi indicată localitatea unde își are domiciliul bărbatul respectiv, pentru că nu „este corect” așa.

Ministrul Costache a mai arătat că autoritățile desfășoară o anchetă epidemiologică pentru a identifica toate persoanele cu care bărbatul confirmat cu Covid-19 a intrat în contact în ultimele zile.

Potrivit ministrului Sănătății, bărbatul confirmat cu coronavirus a fost contact direct cu italianul, urmând ca la spital să i se repete testarea în zilele următoare. De asemenea, cele șapte persoane care au stat în casă cu bolnavul vor fi supuse din nou testelor.

„Din câte știm, această persoană a fost în contact direct cu italianul, a fost la vânătoare și de două zile este ținut la domiciliu. La Matei Balș, se va repeta testarea în zilele următoare și vom repeta testarea la cele șapte persoane care au stat în casă cu bolnavul. Este transportat în condiții de maximă siguranță și va fi spitalizat în unitatea cea mai sigură de pe teritoriul României”, a declarat Costache.

Ministrul a adăugat că există și o parte pozitivă, aceea că a fost identificat pacientul „zero” și faptul că cei cu care a intrat în contact sunt în mediu rural și nu într-o aglomerare urbană.

„Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, testăm toți contacții lui și am identificat un bolnav. Este într-un mediu rural, nu într-o aglomerare urbană, putem să luăm măsuri eficiente”, a subliniat ministrul.

În context, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că nu e vorba de epidemie, ci "vorbim de un singur caz".

„Când numărul cazurilor devine mai mare, abordarea se adaptează situației. Nu vrem să dăm informații care să ducă către pacient. Mesajul direct este acela că virusul se transmite pe calea aerului, dar trebuie să stai la o distanță apropiată timp de 15 minute", a menționat Arafat.

Atât secretarul de stat DSU, cât și ministrul Costache au subliniat că toate cele șapte persoane, rude ale acestui bărbat, au fost testate, rezultatele fiind negativ