ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul „robot-avocat” dotat cu inteligență artificială va reprezenta în instanță o persoană pentru a contesta, luna viitoare, o amendă de circulație. Directorul executiv al DoNotPay, compania care a dezvoltat tehnologia, a anunțat că va plăti un milion de dolari oricărei persoane care va folosi pledoaria robotului, scrie RTV.

„DoNotPay va oferi un milion de dolari oricărui avocat sau oricărei persoane ce va avea un proces la Curtea Supremă a Statelor Unite pentru a purta căști Airpods și să îl lase pe robotul nostru să expună argumentele în instanță, apoi să repete exact ce spune”, a transmis Joshua Browder, directorul executiv al companiei DoNotPay, pe Twitter.
 
 Scopul final, potrivit lui Browder, este de a democratiza reprezentarea juridică, făcând-o gratuită pentru cei care nu și-o pot permite, eliminând în unele cazuri necesitatea de a apela la avocați scumpi. Dar, având în vedere că tehnologia este ilegală în multe săli de judecată, el nu se așteaptă să poată comercializa produsul prea curând, scrie CBC. 
 
 În opinia avocatului Veronica Dobozi, această inițiativă este extrem de periculoasă:

„(…) Lansarea primului avocat robot din lume luna viitoare completează cercul funcțiilor juridice preluate de inteligența artificială, după mediatorii roboți din Canada, judecătorii roboți din Estonia și procurorii roboți din China. Tot în China, câinii roboți și dronele au preluat funcții ale forțelor de poliție, iar preluarea se va extinde în viitor. De altfel, anii de pandemie au demonstrat că dronele sunt foarte eficiente ca forțe polițienești.

Ironia acestor aplicații este următoarea: toți inventatorii lor pretind că vor să ajute oamenii, să le facă viața mai ușoară, dar în final nu fac decât să-i deconecteze, să-i îndepărteze pe unii de alții și să scoată oamenii din schema societății, înlocuindu-i cu roboți.Vă amintiți timpurile când la bancă vorbeați cu oameni și nu cu aplicații? În câțiva ani, în sala pașilor pierduți a Palatului de Justiție din București se vor plimba câini roboți – îmi pare rău pentru jandarmi, erau simpatici – iar birourile judecătorilor de la etaj vor fi inutile, pentru că roboții nu strică hârtie și nici nu au nevoie de scaune.

Cât de pre avocați… Multiple profesii noi se ivesc la orizont, ar fi bine să ne orientăm din timp. Pentru că, așa cum sublinia CEO-ul DoNotPay, ‘Vor fi în continuare o mulțime de avocați buni, cum sunt cei care se ceartă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar o mulțime de avocați doar percep mult prea mulți bani pentru a copia și lipi documente și cred că vor fi cu siguranță înlocuiți și ar trebui înlocuiți’”, a comentat avocatul, într-un editorial pentru Juridice.