ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premieră pentru România. Ţara noastră are primul spital cu heliport pe acoperiş. Este vorba despre spitalul de Urgenţă din Oradea. 

Amenajarea heliportului a durat trei ani şi a costat un milion de lei, bani veniţi din donaţii, din bugetul spitalului şi de la Ministerul Sănătăţii. 

Investiţia pentru platforma destinată aterizării elicopterelor SMURD se ridică la un milion de lei. Heliportul va scurta cu aproape jumătate de oră timpul până când persoanele aflate în stare gravă ajung pe masa de operaţie.

De asemenea, având în vedere că Oradea este unul din cele mai importante centre de recoltare a organelor pentru transplant din România, existenţa heliportului va scurta drumul acestor organe către oamenii a căror viaţă depinde de ele.

"Având în vedere importanţa donării de organe şi a centrului regional Oradea, heliportul este realmente fantastic de important, va scurta timpul în care aceste organe vor ajunge în centrele universitare unde se vor transplanta", a declarat pentru Digi24, dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant Bihor.

Odată dat în folosinţă, heliportul ar putea fi folosit, în medie, de două ori pe zi, estimează medicii orădeni.