ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri a început primul weekend complet în care vor fi aplicate restricțiile din România. Magazinele se închid la ora 18:00, iar circulația persoanelor este permisă doar până la ora 20:00, titrează Antena3. Este și primul weekend în care au intrat în vigoare adăugirile de restricții anunțate de Guvern în urmă cu o săptămână, care au declanșat valul de proteste naționale. După 6 zile de proteste, restricțiile au rămas neschimbate. 

Așadar, de vineri până duminică inclusiv, sunt interzise deplasările „pe timp de noapte” începând cu ora 20:00. Există și excepții motivate, iar peroanele se vor putea deplasa în baza unei declarații pe propria răspundere, completate dacă e cazul de o adeverință de la angajator și de legitimația de serviciu. 

În localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori, se vor aplica restricțiile de weekend. Astfel, magazinele se închid de la orele 18.00 de vineri până duminică, iar de la orele 21.00, de luni până joi.

Circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă în intervalul orar 22:00 - 5:00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20:00 – 05:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Operatorii economici pot activa doar în relația cu livratorii la domiciliu de luni până joi între orele 21:00 - 05:00 sau de vineri până duminică între orele 18:00 – 05:00. 

Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se va face cu respectarea distanțării de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

În mod similar, accesul persoanelor în centre comerciale de tip mall se va realiza cu respectarea măsurilor sanitare și respectare distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.

Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta și duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfășurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.

Programul de funcționare nu va fi afectat de restricțiile de weekend în cazul: farmaciilor, benzinăriilor, operatorilor economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone.

Aplicabilitatea măsurilor încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

Excepțiile și motivele pentru care cetățenii se pot deplasa în baza declarației pe proprie răspundere sunt următoarele:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi (în acest caz, pe lângă declarația pe propria răspundere, trebuie prezentate la control și adeverința de la angajator și legitimația de serviciu);

- deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;

- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

- părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112.

Aceste restricții sunt vehement criticate de primarul Brăilei, unul dintre orașele unde cetățenii au protestat asiduu împotriva înăspririi măsurilor de către Guvernul Cîțu. Primarul Viorel Marian Dragomir le pune oglinda în față guvernanților și membrilor comitetelor de urgență, arătând că închiderea magazinelor și a oamenilor de la anumite ore nu este motivată științific și ar putea avea efectul contrar, de a produce aglomerări la alte ore care să genereze infectări suplimentare.

„Niciodată nu aș fi impus astfel de măsuri lipsite de logică. NICIODATĂ !!!
 
- În week-end magazinele, restaurantele, etc se închid la ora 18.00 !!! 
În cursul săptămânii se închid la ora 21.00 !!!
Ce studiu a generat aceste ore ? Este o regulă stabilită de aceiași oameni care au închis piețele anul trecut?
STUDIU DE CAZ
3.000 de brăileni merg în 13 ore la 1 supermarket = 230 brăileni / 1 ora
3.000 de brăileni merg în 10 ore la 1 supermarket = 300 brăileni / 1 ora
CARE ESTE LOGICA ACESTEI MĂSURI ? DISTANȚAREA FIZICĂ ? SERIOS ? 

- Brăila Mall este la marginea Satului Vărsătura. 
5 persoane din 617 au COVID în Satul Vărsătura - Incidența 8,1 !!!
Oare câte zeci din cei 617 locuitori merg la Mall?
Zeci de mii de brăileni merg la Brăila Mall. Municipiul Brăila – Incidența 4,04 !!!
Și totuși, Brăila Mall se închide zilnic la ora 18.00 …..
CARE ESTE LOGICA ACESTEI MĂSURI ? AGLOMERAREA BRĂILENILOR ÎN MALL SAU IN MAGAZINELE DIN  MUNICIPIU ?

- În week-end brăilenii trebuie să intre în casă la ora 20.00. 
În cursul săptămânii GUVERNUL a convins COVIDUL să iasă la atac de la ora 22.01 !!!
CARE ESTE LOGICA ACESTEI MĂSURI ? 

- La peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori ați închis parțial școlile. Acum dați lockdown mascat la școli sub forma unei vacanțe extinse. 
La peste 5 cazuri la 1.000 de locuitori ne-ați chemat la vot !!!
Pentru voi este votul mai important decât școala ?
CARE ESTE LOGICA ACESTEI MĂSURI ?

Ministrul Sănătății nu poartă mască, Ministrul Muncii merge la petreceri fără mască, fostul guvern a fost surprins cu băutura pe masă, nu purtau mască ….. 
Ei nu respectă regulile impuse chiar de ei dar pe noi ne amendează când suntem singuri pe stradă și nu purtăm mască …..
NU VA ESTE RUȘINE ? CARE ESTE LOGICA VOASTRĂ?

CONCLUZIA:
Restricțiile fără logică scad încrederea în autorități !!!
Lipsa încrederii în autorități conduce la revolta populației !!! 
LOGIC !!!”, scrie primarul Brăilei, Viorel Marian Dragomir (PSD), pe Facebook