ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a decedat la Paris, sâmbătă, 25 aprilie 2020, fiind în vârstă de 86 de ani,informează pe social media Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, directorul Institutului Cultural Român (ICR) și lector universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

„O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veșnice prințul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român și un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultății, am colaborat cu texte și fotografii la Enciclopedia familiilor boierești, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris și la București, la evenimente științifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene. A participat, împreună cu soția lui, Isabelle, la nunta Anei și a mea. Mi-a pus cu generozitate la dispoziție genealogia inedită a unei familii cu care mă înrudesc, Străjeștii, de la acel punct de pornire reușind ulterior să adaug noi și noi detalii și înrudiri. I-am admirat întotdeauna sobrietatea și hărnicia, pasiunea și spiritul de sacrificiu cu care și-a dedicat ultimele decenii din viață recuperării istoriei boierimii române.

Cu câteva zile înainte de Sfintele Paști, am vorbit la telefon. Era nițel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, și se temea că nimic nu va mai fi „ca înainte”. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui și visa să vadă noi volume apărute. În memoria Prințului Sturdza, am nădejdea că visul lui va merge mai departe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Principele Mihai Dimitrie Sturdza, născut în 1934, la București, era descendentul uneia dintre cele mai vechi și mai ilustre familii domnitoare și boierești din Moldova, care a dat doi domnitori în Moldova, Ioniță Sandu Sturdza (a domnit între 1822 și 1828) și Mihail Sturdza (a domnit între 1834 și 1849), un prim-ministru al României, D.A. Sturdza (care a fost și președinte al Academiei Române, și președinte al Partidului Național Liberal), înalți dregători, cărturari, miniștri, militari, artiști.

Este, de asemenea, urmaș al familiei boierești Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independență, prim-ministru al României, ministru de Război și de Finanțe, primar al Bucureștiului.

Mihai Dim. Sturdza este strănepot, în linie dreaptă bărbătească, al lui Mihail Vodă Sturdza.

Liceul l-a urmat la „Dimitrie Cantemir”. În 1952, în timpul represiunii comuniste, a fost arestat, a primit o condamnare administrativă de trei ani, fără judecată, și a fost închis, alături de alți tineri din familii istorice românești, pentru „omisiune de denunț și atitudine dușmănoasă față de regimul de democrație populară”.

A trecut pe la Jilava, prin lagărul de triere Ghencea și prin lagărele de muncă forțată de la Bicaz și de la Onești. A fost eliberat în 1954. Bunica și mama lui Mihai Dimitrie Sturdza au trecut și ele prin închisorile comuniste.

Pasionat de genealogie, a dorit să se înscrie la Facultatea de Istorie, dar aceasta fiind facultate ideologică, a studiat în cele din urmă limba italiană, la Facultatea de Filologie din București.

A lucrat ca învățător, la școala din comuna Merenii de Jos (astăzi în județul Teleorman), apoi ca traducător de documentație tehnică la un institut de cercetare din București. În paralel, a continuat cercetările de istorie modernă.

În 1964 a plecat în exil și s-a stabilit la Paris. Între 1968 și 1985, a lucrat la Departamentul de schimburi culturale cu străinătatea al ministerului francez de Externe, fiind și interpretul oficial al președinților Franței, Charles de Gaulle și Valéry Giscard d’Estaing.

Între 1986 și 1995 a fost redactor politic la Departamentul român de la Institutul de Cercetări al postului de radio Europa Liberă din München.

A publicat numeroase articole în presa culturală și științifică din țară și din străinătate, și a devenit unul dintre cei mai respectați genealogiști români, adevărată autoritate în domeniu, prin publicarea vastelor lucrări „Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople” (Paris, 1983 și 1999; volum premiat de Academia Internațională de Heraldică și Genealogie) și „Familiile boierești din Moldova și Țara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică și biografică” (Editurile Simetria și Corint, 2004-prezent, cinci volume masive publicate, litere A-E).

Alte cărți publicate de Mihai Dim. Sturdza sunt „Românii, între frica de Rusia și dragostea de Franța”, „Rușii, masonii, Mareșalul și alte răspântii ale istoriografiei românești” și Aristocrați români în lumea lui Proust”, este anunțul făcut de prof. Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, sâmbătă seară, pe contul personal de Facebook.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews