Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a decedat sâmbătă la Paris, fiind în vârstă de 86 de ani. Strănepotul domnitorului Mihail Vodă Sturdza a trăit în exil din 1964, activând ca diplomat, redactor politic la Radio Europa Liberă și publicist

Prințul Mihai Dimitrie Sturdza a decedat la Paris, sâmbătă, 25 aprilie 2020, fiind în vârstă de 86 de ani,informează pe social media Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, directorul Institutului Cultural Român (ICR) și lector universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București.
„O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veșnice prințul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român și un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultății, am colaborat cu texte și fotografii la Enciclopedia familiilor boierești, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris și la București, la evenimente științifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene. A participat, împreună cu soția lui, Isabelle, la nunta Anei și a mea. Mi-a pus cu generozitate la dispoziție genealogia inedită a unei familii cu care mă înrudesc, Străjeștii, de la acel punct de pornire reușind ulterior să adaug noi și noi detalii și înrudiri. I-am admirat întotdeauna sobrietatea și hărnicia, pasiunea și spiritul de sacrificiu cu care și-a dedicat ultimele decenii din viață recuperării istoriei boierimii române.
Cu câteva zile înainte de Sfintele Paști, am vorbit la telefon. Era nițel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, și se temea că nimic nu va mai fi „ca înainte”. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui și visa să vadă noi volume apărute. În memoria Prințului Sturdza, am nădejdea că visul lui va merge mai departe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Principele Mihai Dimitrie Sturdza, născut în 1934, la București, era descendentul uneia dintre cele mai vechi și mai ilustre familii domnitoare și boierești din Moldova, care a dat doi domnitori în Moldova, Ioniță Sandu Sturdza (a domnit între 1822 și 1828) și Mihail Sturdza (a domnit între 1834 și 1849), un prim-ministru al României, D.A. Sturdza (care a fost și președinte al Academiei Române, și președinte al Partidului Național Liberal), înalți dregători, cărturari, miniștri, militari, artiști.
Este, de asemenea, urmaș al familiei boierești Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independență, prim-ministru al României, ministru de Război și de Finanțe, primar al Bucureștiului.
Mihai Dim. Sturdza este strănepot, în linie dreaptă bărbătească, al lui Mihail Vodă Sturdza.
Liceul l-a urmat la „Dimitrie Cantemir”. În 1952, în timpul represiunii comuniste, a fost arestat, a primit o condamnare administrativă de trei ani, fără judecată, și a fost închis, alături de alți tineri din familii istorice românești, pentru „omisiune de denunț și atitudine dușmănoasă față de regimul de democrație populară”.
A trecut pe la Jilava, prin lagărul de triere Ghencea și prin lagărele de muncă forțată de la Bicaz și de la Onești. A fost eliberat în 1954. Bunica și mama lui Mihai Dimitrie Sturdza au trecut și ele prin închisorile comuniste.
Pasionat de genealogie, a dorit să se înscrie la Facultatea de Istorie, dar aceasta fiind facultate ideologică, a studiat în cele din urmă limba italiană, la Facultatea de Filologie din București.
A lucrat ca învățător, la școala din comuna Merenii de Jos (astăzi în județul Teleorman), apoi ca traducător de documentație tehnică la un institut de cercetare din București. În paralel, a continuat cercetările de istorie modernă.
În 1964 a plecat în exil și s-a stabilit la Paris. Între 1968 și 1985, a lucrat la Departamentul de schimburi culturale cu străinătatea al ministerului francez de Externe, fiind și interpretul oficial al președinților Franței, Charles de Gaulle și Valéry Giscard d’Estaing.
Între 1986 și 1995 a fost redactor politic la Departamentul român de la Institutul de Cercetări al postului de radio Europa Liberă din München.
A publicat numeroase articole în presa culturală și științifică din țară și din străinătate, și a devenit unul dintre cei mai respectați genealogiști români, adevărată autoritate în domeniu, prin publicarea vastelor lucrări „Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople” (Paris, 1983 și 1999; volum premiat de Academia Internațională de Heraldică și Genealogie) și „Familiile boierești din Moldova și Țara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică și biografică” (Editurile Simetria și Corint, 2004-prezent, cinci volume masive publicate, litere A-E).
Alte cărți publicate de Mihai Dim. Sturdza sunt „Românii, între frica de Rusia și dragostea de Franța”, „Rușii, masonii, Mareșalul și alte răspântii ale istoriografiei românești” și Aristocrați români în lumea lui Proust”, este anunțul făcut de prof. Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, sâmbătă seară, pe contul personal de Facebook.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)