ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PS Daniil, Episcop locțiitor al Daciei Felix, l-a felicitat pe Patriarhul Porfirie, noul întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a fost întronizat vineri în Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad.

Alegerea și întronizarea Mitropolitului Porfirie de Zagreb și Ljubljana ca nou Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe este o bucurie duhovnicească pentru preoții și credincioșii din Episcopia Daciei Felix de la Vârșeț, pentru toți românii din Serbia, mai ales pentru faptul că noul Patriarh, fiind originar din Voivodina, fost stareț la Mănăstirea Kovili și Episcop vicar al Episcopiei de Bacika, cunoaște foarte bine realitățile acestui stat binecuvântat, multietnic și multiconfesional”, a declarat pentru Basilica.ro PS Daniil. 

„Dumnezeu să rânduiască Preafericirii Sale păstorire lungă și rodnică, spre slava Bisericii Ortodoxe a lui Hristos și spre mântuirea tuturor fiilor și fiicelor Bisericii Ortodoxe Sârbe surori!”, i-a urat Episcopul Daciei Felix fostului Mitropolit de Zagreb și Ljubljana. 

La rândul său, noul Patriarh al Serbiei i-a rugat pe ierarhi, clerici și credincioși deopotrivă „să se roage lui Dumnezeu pentru smerenia mea pentru ca urmând împreună calea pe care au mers sfinții noștri strămoși să ne învrednicim de Împărăția Cerurilor”.

Proaspăt-întronizatul patriarh Porfirie al Serbiei a fost felicitat și de Patriarhul Daniel al României.

„Cu prilejul alegerii Preafericirii Voastre ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, vă felicităm și ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vă dăruiască multe împliniri duhovnicești în noua misiune încredințată. (...) Vă dorim ani binecuvântați în slujirea poporului binecredincios al Serbiei și mult ajutor de la Dumnezeu în întreaga lucrare a Preafericirii Voastre. Întru mulți și binecuvântați ani!”, i-a urat Patriarhul României nou-alesului Patriarh al Serbiei.

Patriarhul Porfirie a fost ales joi în această slujire de Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe, după ce scaunul patriarhal rămăsese vacant din noiembrie 2020, când vrednicul de pomenire Patriarh Irineu a trecut la Cele Veșnice.
 
Episcopia Ortodoxă Română a Daciei Felix de la Varșeț, care îi păstorește pe românii din Banatul sârbesc, a fost recunoscută de Patriarhia Ortodoxă Sârbă de la Belgrad pe 28 aprilie 2009, în timpul păstoririi vechiului patriarh sârb. Cu acea ocazie, Episcopul Daniil al Daciei Felix, de la Varșeț, a primit din partea autorităților bisericești și guvernamentale din Serbia actul de înregistrare și recunoaștere al Episcopiei Românilor Ortodocși din Banatul sârbesc.
 
Potrivit Mitropoliei Banatului, ierarhul a pledat atunci și pentru recunoașterea jurisdicției B.O.R. asupra românilor ortodocși din sudul Dunării, din Valea Timocului, de zece ori mai numeroși decât românii din Banatul sârbesc, însă nerecunoscuți ca minoritate națională de autoritățile sârbe, care îi denumesc „vlahi” și îi consideră diferiți de români (un fals istoric similar cu dihotomia făcută de comuniști între români și „moldoveni” în Basarabia - n.r.). PS Daniil s-a rugat în 2009 pentru recunoașterea și acordarea drepturilor minime bisericești și în ce-i privește pe românii din Craina Timocului.
 
Pentru aceștia, în continuare, rămâne de dorit intensificarea dialogului dintre cele două patriarhii, cea română și cea sârbă, în vederea ajungerii la un rezultat mulțumitor și drept.