ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Novak Djokovici ar putea face închisoare după ce Poliția de Frontieră din Australia a lansat o nouă investigație pentru a stabili dacă numărul unu mondial al tenisului ar fi făcut afirmații false pe un formular de declarație de călătorie înainte de a intra în Australia, relevă The Daily Mail.

Documente judiciare publicate în cadrul disputei privind viza lui Djokovici arată că în formularul de declarație acesta ar fi afirmat că nu a călătorit în alte țări în cele 14 zile anterioare îmbarcării în zborul spre Australia, la 4 ianuarie.

Ca răspuns la întrebarea: „Ați călătorit sau veți călători (în alte țări) în ultimele 14 zile dinaintea zborului dumneavoastră spre Australia?”, cel care a completat formularul a selectat „nu”.
 
O notă de pe formular atenționează că: „Furnizarea de informații false sau înșelătoare este o infracțiune gravă. De asemenea, puteți fi pasibil de o sancțiune civilă pentru furnizarea de informații false sau înșelătoare.”

Pe site-ul său de internet, Departamentul de Afaceri Interne avertizează că furnizarea de informații false sau înșelătoare guvernului este „o infracțiune gravă” care poate fi pedepsită cu închisoarea.

„În cazul unei condamnări, pedeapsa maximă este de 12 luni închisoare”, precizează MAI australian, citat de News.com.au
 
Este, însă, puțin probabil ca Novak Djokovici sau, cum spun jurnaliștii britanici, „oricine i-a completat declarația de călătorie” să fi mințit intenționat în formularul respectiv, pentru că oricum viața publică a starului tenisului mondial e reflectată de presă și rețelele de socializare. O persoană publică de anvergura lui Nole nu prea poate avea lucruri de ascuns, și atunci, de ce-ar încerca să le nege într-un formular? Cu atât mai mult cu cât nu este neapărat necesar ca declararea faptului că a călătorit în ultimele 14 zile dinaintea zborului spre Melbourne să-i influențeze negativ intrarea pe teritoriul Australiei. Ar fi, mai degrabă, vorba de o simplă formalitate și de o greșeală în completarea pe repede înainte a acelei declarații electronice.

Cu toate acestea, vigilenții de serviciu atrag atenția că bifarea opțiunii „nu” din formular presupune că jucătorul de tenis în vârstă de 34 de ani ar fi trebuit să rămână în aceeași țară din 21 decembrie. Lucru care se pare că nu s-a întâmplat.

Dar imaginile de pe rețelele de socializare par să arate că el s-a aflat la Belgrad (Serbia) pe 25 decembrie, iar apoi în Marbella (Spania) de pe 31 decembrie și până la prinderea zborului spre Australia, via Dubai.

Nu este clar dacă faptul că a recunoscut că a călătorit în Spania l-ar fi descalificat automat pe Djokovici să vină în Australia - totuși, falsul în acte pe un document de declarație de călătorie se pedepsește în Australia cu până la 12 luni de închisoare.
 
Potrivit News.com.au, pe 25 decembrie, handbalistul sârb Petar Djordjici a postat pe Instagram o fotografie alături de Djokovici, scriind: „ONE AND ONLY!!!!! Mulțumesc pentru fotografie și pentru urările frumoase”.

Comentatorul de tenis Jose Morgado a declarat că cei doi se aflau la Belgrad când a fost făcută fotografia. Cu toate acestea, deși poza a fost postată pe 25 decembrie, nu există nicio dovadă că a fost făcută în aceeași zi.

Alte videoclipuri au apărut pe rețelele de socializare susținând că Djokovici a jucat tenis de stradă în Serbia pe 25 decembrie 2021.

La începutul lunii ianuarie, în presa internațională au apărut mai multe informații potrivit cărora Djokovici se afla în Spania, pregătindu-se pentru Australian Open, care începe săptămâna viitoare.

La sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, Academia de Tenis Soto, cu sediul în Sotogrande, Spania, a încărcat mai multe videoclipuri pe pagina sa oficială de Twitter în care se arată că Djokovici se antrena acolo.

Pe 1 ianuarie, Academia a postat un videoclip în care Djokovici le urează oamenilor un an nou fericit.

Pe 4 ianuarie, site-ul Tennis Head a relatat: „Djokovici se antrenează în continuare în Marbella, Spania, pe același tip de teren și cu aceleași mingi ca la Australian Open”.

Djokovici a cumpărat o casă în Marbella, pe coasta de sud a Spaniei, în 2020, făcând, se pare, această mutare de la baza sa anterioară din stațiunea Monte Carlo din Riviera franceză.

Marbella se află la aproximativ 45 de minute de mers cu mașina de Sotogrande.

Reporterul de tenis Ben Rothenberg a observat că, dacă Djokovic a plecat de la Belgrad pe 25 decembrie spre Spania, apoi a aterizat în Australia săptămâna trecută, asta înseamnă că a călătorit în cele 14 zile înainte de a zbura la Melbourne. Ceea ce ar conduce la acuzația că a comis fals în declarații atunci când a bifat că nu ar fi călătorit în ultimele 14 zile pe formularul australian de declarație privind călătoriile.

Vestea investigării sale este doar cea mai recentă întorsătură de situație în epopeea lui Djokovici cu poliția de frontieră australiană, care l-a trimis în detenție pentru imigranți pe 5 ianuarie, când guvernul federal i-a anulat viza pentru că nu este vaccinat anti-Covid. 

Tenismenul, de nouă ori campion la Australian Open, a intrat în Australia cu o scutire medicală de la vaccinarea Covid bazată pe un test Covid pozitiv datat 16 decembrie 2021.

După ce a fost interogat peste noapte pe aeroportul din Melbourne, polițiștii de frontieră au decis că scutirea nu este valabilă, i-au anulat viza și l-au transferat într-un centru de detenție în așteptarea expulzării. Prin avocații săi, sportivul a atacat în instanță această decizie.

Astfel, judecătorul Anthony Kelly i-a dat luni câștig de cauză și l-a pus în libertate, stârnind atât furia celor care au considerat că i s-a acordat un tratament preferențial, cât și bucuria susținătorilor săi. Totuși, Novak Djokovici nu a avut parte de un tratament preferențial decât la abuzurile pe care le-a suferit, având în vedere că alți sportivi care participă la Australian Open au fost lăsați să intre în Australia în baza aceluiași tip de scutire pe care a prezentat-o și sârbul - și care, ce să vezi, era acordată de o comisie independentă a statului Victoria. Același stat al cărui guvern a refuzat să-i „susțină” viza în clipa în care Djokovici a aterizat la Melbourne.

A existat, de asemenea, o reacție negativă la afirmația lui Djokovici că a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2 pe 16 decembrie, deoarece pe 17 decembrie a participat la un eveniment de P.R. și a fost fotografiat îmbrățișând copii la o ceremonie de premiere la Belgrad. Nu este clar dacă el știa că avea Covid atunci când au fost făcute fotografiile. De obicei, rezultatul unui test Covid făcut la o clinică nu se comunică pe loc, deci este posibil ca, a doua zi după testare, Novak să fi fost în așteptarea rezultatelor testului și să nu fi știut că era infectat.

El se află acum la Melbourne, unde a fost fotografiat antrenându-se astăzi la Rod Laver Arena, dar nu se știe cât timp se va mai bucura de libertate, după ce ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, a amenințat că „își va folosi puterile personale” pentru a anula încă o dată viza starului tenisului. Asta după ce, încă din ziua aterizării acestuia, premierul Scott Morrison s-a jurat că îl va expulza cu următorul avion spre Serbia. Lucru care nu s-a întâmplat dar care dă o imagine asupra dimensiunii presiunilor politice care se fac de către guvernul vaccinist al lagărului covidian Australia în privința nonconformistului est-european.