ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În amintirea zilei în care icoanele au fost readuse la loc de cinste în Biserică, în fața împărătesei Bizanțului, astăzi, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost organizată o procesiune, scrie basilica.ro.

Preoți și credincioși, purtând icoane în mâini, au înconjurat lăcașul de cult și s-au rugat lui Dumnezeu intonând imnuri religioase.

Printre icoanele purtate în procesiune s-a numărat icoana Maicii Domnului Prodromița, icoana Sfântului Ioan Gură de Aur, precum și alte icoane aparținând lăcașului de cult.

Evenimentul a avut loc în cadrul Slujbei Vecerniei unită cu Litia. Serviciul religios a fost oficiat de: arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, arhim. Dionisie Constantin și pr. Ionuț Dragomir, Consilieri Patriarhali.

În cuvântul său, arhim. Paisie Teodorescu a vorbit despre însemnătatea procesiunii organizate în preajma Duminicii Ortodoxiei, despre care a spus că este o „tradiție străveche a Bisericii Ortodoxe”.

„Procesiunea cu sfintele icoane este o tradiție sfântă care trebuie păstrată și promovată, ca semn de biruință asupra luptei împotriva sfintelor icoane, dar și a biruinței asupra tuturor ereziilor ridicate de-a lungul secolelor împotriva Ortodoxiei”, a evidențiat părintele arhim. Paisie.

Făcând referire la ereziile apuse, dar și cele actuale, părintele a subliniat faptul că „oricât de puternice ar fi, nu vor birui dreapta credință și dreapta învățătură, deoarece Ortodoxia, cea însuflețită de Cuvântul Cel viu, Care este Hristos, dăinuiește veșnic”.

În ceea ce privește cinstirea sfintelor icoane, arhim. Paisie a explicat că „temeiul pentru care noi cinstim sfintele icoane este realitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu”.

„Într-o lume în care predomină imagini de tot felul, icoana este o imagine sfântă purtând cu ea mesajul mântuirii, al sfințeniei vieții și al bucuriei. Sfintele icoane ortodoxe ne cheamă la rugăciune, ne cheamă să-L urmăm pe Hristos-Domnul. Icoanele ne ajută să biruim ispitele și păcatele, dacă ne rugăm cu evlavie și credință în fața sfinților reprezentați pe ele”, a spus părintele credincioșilor prezenți.

La finalul cuvântului său, părintele Paisie Teodorescu a subliniat că, alături de limba și de cultura românească, „credința ortodoxă constituie fundamentul identității noastre ca popor”.

„Să ne apărăm identitatea creștină ortodoxă și să ne promovăm simbolurile și valorile spirituale în această lume tot mai globalizată și mai secularizată”, a fost îndemnul final al părintelui arhimandrit.

Foto: Basilica.ro