Duminică, 10 iunie, Biserica Ortodoxă Română se va afla în duminica a doua după Rusalii, numită și „a Sfinților Români”, în care este hramul mănăstirii din apropierea localității Galeșu. Cu acest prilej, va avea loc procesiunea „Calea mărturisitorilor români” ce va începe de la Monumentul Memorial Poarta Albă și se va încheia la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu (pe o distanță de 5 km.). La procesiune vor participa și membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Constanța.


Martirii care și-au pierdut viața în lagărul de muncă de la Poarta Albă vor fi comemorați duminică în cadrul Procesiunii „Calea Mărturisitorilor Români” la care va participa Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, anunță site-ul basilica.ro.

Va începe de la Monumentul Memorial Poarta Albă și se va încheia la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români din apropierea localității Galeșu. Programul evenimentului din 10 iunie este următorul:

7:30 – IPS Teodosie va oficia o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă;
7:45 – plecarea în Procesiunea „Calea Mărturisitorilor Români”;
9:00 – Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului Mănăstirii Galeșu.
Biserica Ortodoxă îi pomenește astfel pe deținuții politici care au pătimit în România în perioada 1945-1989 și pe cei ce și-au jertfit viața pentru credință în lagărele de muncă forțată de la Canalul Dunăre – Marea Neagră între anii 1949-1955 în special.  

Biserica Ortodoxă îi pomenește astfel pe deținuții politici care au pătimit în România în perioada 1945-1989 și pe cei ce și-au jertfit viața pentru credință în lagărele de muncă forțată de la Canalul Dunăre – Marea Neagră între anii 1949-1955 în special.
 
Din arhive reiese că la construirea Canalului, în perioada celor patru ani au muncit peste 30.000 de deținuți politici și au fost înregistrate peste 2.000 de decese din rândul acestor deținuți obligați să muncească aici. Desigur, numărul celor dispăruți în această perioadă este cu mult mai mare decât cel din arhive. Construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră a început în anul 1949, dar lucrarea a fost terminată 35 de ani mai târziu. Aproximativ două mii de oameni își dorm somnul de veci în gropi comune, în cimitire fără cruci sau direct sub lutul malurilor ce se surpau aproape zilnic.

Părintele Arsenie Boca a fost unul dintre deținuții care și-au ispășit pedeapsa în șantierul considerat un adevărat cimitir de suflete.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews