ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost trimis instanței, marți, de procurorii de la Parchetul General, la exact 27 de ani de la petrecerea evenimentelor.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, marți, de procurorii Parchetului instanței supreme în dosarul mineriadei din 1990, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro.

De asemenea, în acest dosar au fost trimise în judecată și alte persoane audiate și puse sub inculpare, de-a lungul timpului.

Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe 15 mai, fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman au fost audiați la Parchetul instanței supreme în dosarul mineriadei din 1990, ambii având calitatea de inculpat și fiind citați în legătură cu extinderea urmăririi penale. 

Ion Iliescu și Petre Roman sunt acuzați de anchetatori că au organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic împotriva unei populații civile și a manifestanților adunați în Piața Universității din București între 13-15 iunie 1990.

Reprimarea violentă a manifestației a fost soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Alături de cei doi, în dosarul Mineriadei mai sunt urmăriți penal și fostul director al SRI Virgil Măgureanu, dar și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.