ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortanyi Istvan, și liderul Partidului Civic Maghiar (PCM), Mezei Janos, copreședinți al Uniunii Maghiare din Transilvania, au anunțat, marți, la Târgu Mureș, că vor contesta ordonanța procurorilor de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor de la Cimitirul din Valea Uzului.

Cele două formațiuni au menționat că plângerile fuseseră făcute pentru infracțiunile de lovire și alte acte de violență, tulburarea ordinii și liniștii publice, incitarea la ură, discriminare și profanarea de cadavre sau morminte în cazul incidentelor care au avut loc la Cimitirul din Valea Uzului în iunie 2019, la manifestările de Ziua Eroilor.

„Am avut o surpriză neplăcută ieri, când am primit răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești (județul Bacău, n.r.), legat de plângerile penale depuse încă de anul trecut, după evenimentele din cimitirul militar din Valea Uzului. Prin acest răspuns am fost înștiințat că s-au comasat cinci plângeri diferite, care au avut ca și subiect aproximativ aceleași fapte, din care una a fost depusă de colegul meu Mezei Janos, în numele Partidului Civic Maghiar, două au fost depuse de PPMT, restul de organizații civile și o persoană fizică. De fapt, toate infracțiunile amintite au fost considerate de maniera în care nu este necesară continuarea unor investigații și deci rămân fără consecințe. Noi am menționat în plângerile noastre infracțiunile de lovire și alte acte de violență, tulburarea ordinii și liniștii publice, incitarea la ură, discriminare și profanarea de cadavre sau morminte, acestea toate sunt enumerate și în Codul penal. (…) Ca și consecință, bineînțeles că vom merge mai departe, vom depune contestație și dacă și după contestație nu se va lua nicio măsură și nu se vor identifica infractorii de acolo, vom merge și pe plan internațional cu acest caz revoltător”, a declarat Csomortanyi Istvan, într-o conferință de presă.


Președintele PPMT a spus că din răspunsul procurorilor din Moinești a aflat că cimitirul din Valea Uzului se află pe teritoriul administrativ al comunei Dărmănești, județul Bacău, nu pe cel al comunei Sânmartin, județul Harghita, deși procesele pentru delimitarea celor două comune sunt încă pe rolul instanțelor de judecată.

„Am aflat unele chestiuni chiar din acest răspuns, conform procurorilor, Cimitirul militar din Valea Uzului aparține unității administrativ-teritoriale Dărmănești (județul Bacău), deși știu că se desfășoară mai multe procese, deci nu avem o decizie clară în acest sens. Am primit înștiințarea că nu au existat informații că în zona în care a fost amplasat monumentul eroilor internaționali au fost sau nu au fost morminte sau dacă se află și acum, deși și aici avem dovezi că și acolo există morminte pe care s-au așezat acele cruci noi. În conținutul răspunsului în mod consecvent se vorbește despre grup de români și grupuri de etnici maghiari, deci este tratat în mod evident ca și problemă interetnică. (…) Este halucinant și faptul că una dintre comunele care este implicată în dispută, comuna Sânmartin, din județul Harghita, nu a dorit să formuleze plângere pentru săvârșirea de distrugere, deși în presă susține că cimitirul îi aparține. Asta nu o prea înțelegem cum s-a putut întâmpla”, a susținut Csomortanyi Istvan.

Politicianul a precizat că procurorii nu i-au audiat nici pe cei care au depus plângeri, nici martorii prezenți și că în ordonanța respectivă a descoperit o problemă gravă, legată de acuzația de incitarea la ură.