ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Achetatorii urmăresc din mai multe surse modalitatea în care se desfășoară achizițiile publice în perioada stării de urgență, a subliniat procurorul general al României, Gabriela Scutea, într-un interviu difuzat vineri seara de postul de știri Digi24, citat de Agerpres.
 
Întrebată dacă achizițiile nejustificate sunt în atenția procurorilor în timpul stării de urgență, Scutea a răspuns: „Categoric că da. Ele intră pe două patern-uri foarte ușor de stabilit, situații în care am avea riscul ca procesul decizional în legătură cu o achiziție să fie afectat prin fapte de corupție, infracțiuni de corupție în forma lor cea mai pură, prin trafic de influență sau luare și dare de mită, sau infracțiuni în care să identificăm infracțiuni de serviciu. Este vorba de abuzul în serviciu în forma prevăzută de Lega 78/2002. Urmărim inclusiv sursele publice, toate articolele care sunt postate despre procesul formare a prețurilor, despre inițierea unor procese de achiziție, despre societăți care apar peste noapte. Și, acolo vedem dacă sunt indicii care ne duc înspre reținerea unor infracțiuni".

Gabriela Scutea a mai afirmat că un număr de 34 de infracțiuni, pe categorii, au fost sesizate de către persoane pe durata stării de urgență.

„Noi suntem în activitate din prima zi a instituirii stării de urgență. Am avut ocazia, dacă se poate numi așa, să înregistrăm dosare de la începutul stării de urgență, pentru că populația nu a înțeles necesitatea conformării la toate aceste demersuri, respectiv să stea în casă, dacă s-a dispus izolare, să rămână în carantină în momentul în care măsurile au fost unele mai severe, sau să respecte măsuri referitoare la nedeplasare din anumite zone. Și atunci am înregistrat dosare pe o tipologie foarte diversificată. În inventarul nostru sunt 34 de infracțiuni, pe categorii, care au fost sesizate de către persoane pe durata stării de urgență, cele mai grave fiind cele care au culminat cu moartea unor persoane", a declarat Gabriela Scutea.