Nou înființata secție de investigare a magistraților a dispus anchetarea fostului procuror militar, Dan Voinea, pentru modul de desfășurare a procesului cuplului Ceaușescu, informeaza evz.ro


 
Secția de investigare a magistraților a cerut dosarele în care sunt implicați magistrații militari, a declarat șeful Parchetului Militar, generalul Gheorghe Cosneanu.

„Au fost cerute dosare în care sunt implicați magistrați. Magistrați militari. Magistrați participanți la fapte împreună cu ofițeri de armată, SRI sau alte categorii. Nu au luat încă dosarele. Sunt 20-25 de dosare per întreg sistemul. Dosarul «Brașov» (despre revolta muncitorească din 1987 - n.r.) va merge pentru că sunt parte a cercetării doi judecători care au dat soluția și încă traiesc. La momentul în care noi am făcut investigațiile, încă erau în viață.

Dacă vor găsi de cuviință să dea soluție care nu implică, va reveni la secția militară”, a declarat generalul Gheorghe Cosneanu, pentru newsweek.ro.

„Nu m-a chemat nimeni în legătură cu acest dosar. (…) Eu nu m-am dus la nici un termen la Înalta Curte. Nu m-au audiat în legătură cu ce s-a întâmplat atunci. Îmi pregătisem așa, un discurs, o declarație, în legătură cu urgența care era atunci. Ceaușescu era în flagrant de crimă. El ordonase să se tragă și ăștia trăgeau. Atunci i-am dat mandat de arestare.”, a declarat fostul procuror Dan Voinea.
În 22 decembrie 1989 Ion Iliescu a semnat un decret prin care a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional, care, după trei zile, i-a condamnat pe Nicolae și Elena Ceaușescu la moarte. Cei doi au fost executați după câteva minute de la pronunțarea sentinței. Dan Voinea a fost procurorul acestui caz, pe atunci fiind maior la Direcția Procuraturii Militare.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.