ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:00 Procurorul de caz de la Caracal a fost suspendat joi, până la finalizarea cercetării disciplinare privind exercitarea funcției cu gravă neglijență, demarate pe numele lui de către inspectorii judiciari.

Cristian Ovidiu Popescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, cel care a întârziat intervenția polițiștilor la adresa răpitorului Alexandrei Măceșanu, a fost suspendat din funcție, a transmis joi Secția pentru procurori a C.S.M., citată de Mediafax. Inspecția Judiciară a propus C.S.M. suspendarea din funcție a procurorului din Caracal până la încheierea cercetării disciplinare a acestuia sub aspectul săvârșirii abaterii constând în exercitarea funcției cu gravă neglijență, deoarece procedura disciplinară demarată pe numele lui poate aduce atingere prestigiului justiției.


„În ședința din data de 01.08.2019, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în temeiul art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, suspendarea din funcție a domnului P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, pe perioada desfășurării cercetării disciplinare. Secția a apreciat că procedura disciplinară desfășurată la acest moment față de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiției. Asupra fondului abaterii disciplinare, Secția pentru procurori se va pronunța în eventualitatea exercitării acțiunii disciplinare de către Inspecția Judiciară”, au transmis joi reprezentanții C.S.M.

Procurorii CSM s-au întrunit, joi, pentru a discuta propunerea inspectorilor judiciari de suspendare a procurorului Cristian Ovidiu Popescu din Caracal, care nu ar fi permis agenților de Poliție să încalce mandatul de percheziție și să descindă în locuința lui Gheorghe Dincă vinerea trecută, înainte de ora 6:00.

Secția pentru procurori a CSM a dezbătut joi suspendarea procurorului Cristian Ovidiu Popescu după ce Inspecția Judiciară anunțase, miercuri, începerea cercetării disciplinare a acestuia, propunând apoi C.S.M. suspendarea procurorului din funcție până la încheierea cercetării disciplinare.

„Inspectorii judiciari din cadrul Direcției de inspecție pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare față de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal sub aspectul săvârșirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constând în exercitarea funcției cu gravă neglijență”, a transmis Inspecția Judiciară.

Nicolae Alexe, fost adjunct al I.P.J. Olt, declara că a propus procurorilor care cercetau dispariția Alexandrei să intre în flagrant în casa lui Gheorghe Dincă, invocând prevederea din Constituție care le permitea acest lucru, însă procurorii au refuzat intervenția polițiștilor, din cauză că nu erau siguri dacă victima se afla acolo.

Inspecția Judiciară a demarat, joi, un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, vizând activitatea derulată de procurori în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 iulie 2019, control ce se va încheia peste o săptămână, vineri 9 august.

Inspecția Judiciară va cerceta modul de înregistrare, repartizare, și prioritizare a soluționării dosarelor și lucrărilor; modul de respectare de către procurori a dispozițiilor legale vizând verificarea competenței de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale și respectiv, declinarea de competență; modul de respectare de către procurori a dispozițiilor legale în exercitarea atribuției de a conduce și supraveghea activitatea organelor de cercetare penală în soluționarea dosarelor penale înregistrate, precum și a oricăror alte situații vizând managementul cauzei; modul de respectare de către procurori a dispozițiilor legale în soluționarea plângerilor vizând tergiversarea soluționării dosarelor.

ACTUALIZARE 16:15 Procurorul Cristian Popescu a fost SUSPENDAT, anunță Antena 3.

Știrea inițială

 
Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute, joi, suspendarea din funcție a procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, care „nu a consimțit la pătrunderea, anterior orei 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima”, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, Inspecția Judiciară a anunțat, miercuri, că a dispus începerea cercetării disciplinare a procurorului Popescu pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

„În motivarea începerii cercetării disciplinare, s-a reținut că procurorul de caz, sesizat cu infracțiunea de lipsire de libertate a unei minore și având, ca atare, obligația de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimțit la pătrunderea, anterior orei 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituția României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal", se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

Conform aceleiași surse, inspectorii Direcției de inspecție pentru procurori au înaintat Secției pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM propunerea de suspendare din funcție a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.