ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ancheta în cazul morții pădurarului Liviu Pop din Maramureș a fost preluată, prin ordinul procurorului general al României, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, la Parchetul General, scrie Evenimentul Zilei

Decizia vine după mai multe săptămâni de  bâlbâieli ale  procurorilor din Maramureș, în cazul morții misterioase a pădurarului Liviu Pop, din Târgu Lăpuș. În urmă cu câteva săptămâni, pădurarul a mers în pădure, fiind anunțat că mai multe persoane fură lemne. După câteva ore, cadavrul lui Liviu Pop a fost găsit, aruncat, într-un vad, din pădure. Corpul prezenta o urmă de împușcare, în zona omoplatului.

La vremea respectivă, procurorii au stabilit că trei persoane au fost prinse de pădurar în pădure, la furat de lemne, dar că nu există suficiente probe care să ateste faptul că la mijloc este vorba despre o crimă. La audieri, cei trei bărbați au spus că pădurarul s-a auto-împușcat accidental.
 
Unul dintre suspecți a povestit că pădurarul a dat cu patul puștii de vânătoare în remorca în care se aflau lemnele furate, moment în care acesta a alunecat și s-a auto-împuscat în spate, plagă care i-a produs moartea.

Familia lui Liviu Pop nu a fost de acord cu această teorie, acuzând faptul că unul dintre cei care au participat la furtul de lemne este finul unui prim procuror de la un parchet din județ.

Tergiversarea anchetei a făcut ca Asociația Declic să creeze o petiție online, semnată de 30.000 de internauți, prin care solicita procurorului general al României, preluarea anchetei.
 
„Este un mesaj despre pădurarii care au murit în ultimii ani în pădurile din România. Este un mesaj despre cei șase pădurari (…), șase oameni care au murit încercând să apere pădurea. Este vorba despre alți 650 de pădurari care au fost bătuți crunt în pădure de mafia lemnului. Este vorba de familiile acestor oameni, este vorba de comunități răvășite, comunități distruse, comunități care trăiesc în teroare, pentru că există mafia lemnului. Nu este doar despre pădurarul Liviu Pop, care este cazul cel mai recent și care este intens mediatizat, este vorba despre un fenomen extrem de grav, care poate fi oprit doar dacă autoritățile transmit un semnal puternic. Asta cerem astăzi aici”, a declarat Antoniu Bumb, reprezentant al Comunității Declic.
 
De la moartea lui Liviu Pop, familia pădurarului nu a primit niciun răspuns la numeroasele semne de întrebare privind acest caz. De fiecare dată când membrii familiei au întrebat procurorul de caz despre detalii au primit același răspuns: „Aveți răbdare!”. Mai mult, potrivit unor surse, la dosar nu a fost depus nici măcar rezultatul autopsiei, dar în spatele acestui aspect, procurorul de caz transmitea presei, prin purtătorul de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, că se așteaptă rezultatele de la proba ADN a armei și expertiza balistică, asta după ce a refuzat să facă public rezultatul testului poligraf.   „Sunt multe elemente care ne arată că ceea ce se întâmplă acolo nu este ok. A trecut o lună deja de când pădurarul Liviu Pop a murit și iată că încă nu avem suspecți. Au existat trei oameni în pădure împreună cu Liviu Pop, când acesta a murit. Ei au declarat că pur și simplu s-a auto-împușcat. Asta poate fi adevărat, nu știm, dar l-au lăsat acolo să moară. Omul acela a murit singur, într-un șanț. (…) Și încă nu avem suspecți. (…) Trebuie ca această anchetă să fie imparțială”, a precizat Antoniu Bumb, reprezentant al Comunității Declic.
Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis în octombrie într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Potrivit Romsilva, din primele informații reieșea că Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezenta numeroase urme de agresiune fizică.

Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii.