După o serie de întâlniri la Bruxelles, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a venit în România pentru a se întâlni cu președintele Iohannis, premierul Dăncilă, dar și cu încă ministrul justiției Ana Birchall. Ambasadorul a declarat într-o conferință de presă că invitația procurorului șef american William Barr către Ana Birchall este un semn important al îngrijorării Statelor Unite pentru stabilitatea statului de drept din România. Gordon Sondland a dat asigurări în privința relațiilor strânse dintre Ministrul Ana Birchall și Statele Unite.

„Sunt încântat să mă aflu în România, să mă întâlnesc cu prietenii noștri, avem o relație de lucru foarte apropiată cu Guvernul român. După cum bine știți președintele Iohannis a fost recent la Washington să se întâlnească cu președintele Trump, au discutat multe subiecte. Ideea principală vine din faptul că România este o democrație reală și ei lucrează neobosit să se asigure că se respectă statul de drept și crează un climat prietenos pentru investiții din vest. Avem foarte multe înterese culturale în comun. Tocmai m-am întâlnit cu liderii UE și am venit în România ca o continuare a întâlnirii președintelui Trump cu președintele Iohannis. M-am întâlnit aici cu președintele, cu premierul Dăncilă și Ana Birchall, ministrul Justiției",  a declarat Gordon Sondland.

Ambasadorul a dezvăluit intențiile procurorului american William Barr de a-i prezenta Anei Birchall o serie de măsuri pe care România ar trebui să le ia pentru a reveni la stabilitate în ceea ce privește statul de drept.

„Stalele Unite ale Americii sunt foarte îngrijorate de respectarea statului de drept. Este foarte dificil să creezi un climat propice pentru investiții în orice țară, dacă sunt unii care vor să pună capitalul în pericol, sau mai important, dacă regulile sunt reguli azi și se vor schimba mâine, după ce ti-ai riscat capitalul. Domnia legii este extrem de importantă și un foarte bun exemplu pentru îngrijorarea noastră în ceea ce privește statul de drept este că procurorul nostru general a invitat-o recent pe ministra justiției, și acesta este unul dintre motivele pentru care mă aflu aici, să vorbim despre acea invitație. Să vină în Statele Unite și să continue să lucreze cu el și cu echipa lui la foaie de parcurs pentru România, un plan clar, în opinia Statelor Unite, cu dispozițiile și măsurile corecte care trebuie luate în legislație și în ordine executive pentru a face statul de drept stabil" a spus ambasadorul american la o întâlnire cu jurnaliștii români la ambasada SUA din București. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews