ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Crescătorii de oi din județul Giurgiu și-au diversificat în acest an metodele de vânzare a cărnii de miel sau de berbecuț pentru masa tradițională de Paști: pe lângă comercializarea direct în magazine, unde marfa este prezentată doar în vitrinele frigorifice, producătorii le oferă potențialilor clienți posibilitatea să plaseze comenzi prin telefon sau pe Internet, potrivit Agerpres.

„Suntem crescători de oi și capre din tată în fiu, în alți ani vindeam la tarabe închiriate sezonier în piață sau primeam clienții direct la stână de unde plecau cu mielul sau ieduțul ales pentru masa de Paște. În acest an măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului sunt stricte și pentru a limita cât mai mult contactul uman și a păstra distanța impusă de ordonanțele militare l-am convins pe tata să ne lase să abordăm un alt mod de vânzare și am apelat la publicitatea online, am primit comenzi pe net sau pentru cei care nu se descurcă cu acest sistem am preluat comenzile direct la spațiul comercial pe care l-am închiriat sau prin telefon și pot spune că treaba a mers ca pe roate. Bineînțeles, marfa ajunsă în magazin este ambalată, nimeni nu mai pune mâna pe ea, iar noi o vindem îmbrăcați în halate, cu măști de protecție și mănuși în mâini. Nici pe clienți nu îi acceptăm dacă nu au măcar mască de protecție”, a declarat pentru Agerpres un crescător de oi din comuna Gogoșari, județul Giurgiu.

Ciobanii spun că în acest an au preluat online sau telefonic comenzile, au programat clienții pe zile și fiecare a fost anunțat să vină la magazin la ora când ajungeau mieii gata tăiați și ambalați în saci de plastic sau de rafie. 

Un alt oier aflat în Piața Centrală din Giurgiu recunoaște că vânzările de carne de miel au scăzut cu aproape 20% față de anul trecut, din cauză că unii mușterii întâmpină dificultăți financiare sau probleme cu locul de muncă, în contextul epidemiei de coronavirus, iar alții au renunțat la masa comună în familie pentru a respecta măsurile de distanțare socială și a-i proteja pe cei în etate.

Un cumpărător povestește că, deși în alți ani prospecta piața și își alegea marfa, în noul context s-a mulțumit să comande telefonic o jumătate de miel, care i-a fost adusă la magazin, ambalată și cu certificatul de verificare a calității și sănătății animalului, semnat de veterinar.

Unii dintre vârstnici au renunțat să mai prepare miel în acest an, din cauză că familia evită contactul cu ei pentru a-i proteja de o posibilă contaminare. Neputând primi vizite de Paști, bunicii gătesc doar pentru sine și reduc masa îndătinată la strictul necesar.  

Mai sunt și persoane cărora nu le cade bine carnea de miel și se orientează spre alte variante, cum ar fi carnea de pui, de curcan, de porc sau de vită. De asemenea, unii dintre români optează pentru meniuri vegane.

În acest an, carnea de miel în județul Giurgiu s-a vândut cu 25 de lei kilogramul. Carnea de pasăre, porc sau vită poate fi cumpărată la prețuri cuprinse între 17 și 28 de lei/kilogram.