ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă europenii nu vor arăta solidaritate, Italia, încet dar sigur, va ieși din UE, spune profesorul de științe politice Franco Pavoncello, președintele Universității Americane John Cabot din Roma, într-un interviu pentru Libertatea.

Este, de fapt, mai mult decât furie, este o răcire a relației de iubire dintre italieni și UE, avertizează, potrivit sursei citate,  profesorul Franco Pavoncello, care admite că pentru prima oară simte că italienii pun sub semnul întrebării apartenența la Uniunea Europeană.

„Se va schimba totul. Felul în care oamenii își percep țara, guvernul, felul în care percep diferența dintre nord și sud, Uniunea Europeană. E un șoc atât de masiv și o transformare atât de mare a vieții obișnuite încât nu știu unde vom ajunge. Ne întrebăm, după ce vom ieși din această urgență, cum se va vedea această țară pe ea însăși. Cum se va reconstrui, cum va merge mai departe? E o întrebare complicată. Va fi o mare dezbatere”, explică Franco Pavoncello.

Potrivit acestuia, în Italia există o senzație de resemnare în privința Europei, sentimentul că toată această idee de Europa nu mai există. Sentimentul în țară, spune Franco Pavoncello, este: „Suntem siguri că ne este mai bine alături de acești oameni?”. 

„Cred că suntem într-un moment complicat, în sensul că dacă Europa nu arată că într-un moment ca acesta, când oamenii mor cu miile, există o solidaritate și un destin comun, atunci ce mai așteptăm? Dacă europenii nu vor arăta că există solidaritate, cred că Italia, încet dar sigur, va ieși. Am început pentru prima dată în viață să simt că oamenii nu mai înțeleg de ce suntem în treaba asta”, subliniază profesorul Franco Pavoncello.